De kringloop van glazen verpakkingen

Heeft u nog lege wijnflessen, potjes of flessen thuis staan?

Gooi deze dan in de glasbak bij u in de buurt! Glas kan eindeloos hergebruikt worden, zonder dat het aan kwaliteit verliest. Zonde dus, als dit in het restafval belandt. U kunt het glas met restjes, etiketten en deksel inleveren. Makkelijker kan het niet!

Scheiden per kleur

Het glas kunt u in de glasbak in drie verschillende kleuren scheiden: wit, groen en bruin. Het is belangrijk dat u het glas per kleur scheidt. Van groen glas wordt namelijk weer groen glas gemaakt en van bruin glas weer bruin glas. Wit of blank glas kan alleen maar als wit glas worden verwerkt, als het niet vervuild is met andere kleuren. Inzamelaar SUEZ haalt in Assen het glas uit de glasbak, dit belandt in drie vakken in de container.

Inzamelaar SUEZ haalt in Assen het glas uit de glasbak, dit belandt in drie vakken in de container

Grondstof voor nieuwe verpakking

In de recyclingfabriek van SUEZ wordt de vervuiling uit de glasstroom gehaald en grote stukken glas gebroken. Een magneet verwijdert de metalen doppen. Een cycloon, een soort grote stofzuiger, haalt alle kleine restvervuiling eruit zoals restanten van etiketten en kurken. Als het glas schoon genoeg is, wordt het naar de voorraad ‘bereid glas’ gebracht. Hier ligt het glas enkele weken opgeslagen, zodat de resterende organische vervuiling verdwijnt en het glas weer als grondstof gebruikt kan worden bij de productie van nieuw verpakkingsglas! Horecaglas is de enige stroom waarin alle kleuren door elkaar heen zitten. Deze glasstroom wordt tijdens de verwerking op geen enkel moment gemengd met het glas afkomstig uit glasbakken. Glas dat op kleur gescheiden is aangeboden blijft gescheiden!