IVN Regio Noord en gemeente Assen

PERSBERICHT

De eerste helft van oktober staat voor de kinderen van Assen in het teken van de bodem. In opdracht van de gemeente Assen biedt IVN Drenthe alle basisschoolkinderen een gevarieerd bodemprogramma aan bij het Duurzaamheidscentrum in Assen. Ongeveer 700 leerlingen nemen samen met hun leerkrachten deel aan één of meerdere activiteiten. Een greep uit het aanbod: de T-rex van Assen, een bodem ontdekpad, kindercolleges, bodemspelletjes, excursies door het Asserbos en een tijdreis met het Hunebedcentrum. 

De T-rex van Assen

In een grote berg met zand gaan kinderen zelf op zoek naar echte fossielen uit de dinotijd. De opgravingen nemen de kinderen mee naar een speciale ruimte voor onderzoek. Daar vergelijken ze de vondsten met schelpen, tanden, schedels en andere botten van dieren van nu. Wat is het? Een ammoniet, een bot van een dinosaurus, een versteende dennenappel of een tand van de Tyrannosaurus Rex?  Deze activiteit wordt aangeboden en uitgevoerd door Museum Naturalis.

Swoertje wroet in vroeger

Samen met de schrijfster Masja Parlevliet wroeten de kinderen zich door (het verhaal van) de grafheuvels heen. Parlevliet is archeoloog en schreef samen met haar vader, beeldend kunstenaar Nico Parlevliet, een prachtig geïllustreerd kinderboek over Swoertje Zwijn. Swoertje graaft zichzelf tot archeoloog en maakt met Rob de Das en Heer Edelhert een speelse ontdekkingstocht door de tijd. Samen gaan ze namelijk op zoek naar het verhaal achter de mooie spulletjes die Rob de Das in zijn woning heeft liggen. De woning blijkt namelijk een grafheuvel te zijn…. Op een speelse manier ontdekken kinderen de rijkdom van de bodem. De activiteit wordt aangeboden door boekhandel Rapunsel uit Assen.

Het bodem ontdekpad van IVN

Alle scholen in Assen krijgen de beschikking over het bodemontdekpad van IVN Drenthe. Dit project bestaat uit verschillende ‘routes’, geschikt voor de groepen 1 tot en met 8. Deze ontdekpaden omvatten allerlei educatieve opdrachten met bijbehorende onderzoeks- en lesmaterialen en zijn op school uit te voeren.

Rode draad door alle activiteiten van de bodemweken vormt de verbinding met natuur, milieu en duurzaamheid. Het activiteitenprogramma past binnen het lesprogramma van het Duurzaamheidscentrum in Assen. In die lessen krijgen kinderen op actieve en speelse wijze meer inzicht in duurzaamheid en wat ze zelf makkelijk kunnen doen om bij te dragen aan een duurzame samenleving.

De bodem, daar loop je over heen. Je graaft er hoogstens in als je een weg aanlegt of een huis bouwt. Verder niet zoveel bijzonders. Maar de bodem vertelt een interessante geschiedenis. Het is als een boeiend verhaal, zoals een opa of een oma kan vertellen. Het vertelt het verhaal van de mensen uit de streek. De bodem is een graadmeter voor de stand van de natuur. Het vertelt zoveel: Dát zoeken we uit in het Duurzaamheidscentrum - tot op de bodem!

Over het Duurzaamheidscentrum Assen:

In het Duurzaamheidscentrum Assen werken de gemeente Assen en Stichting Het Drentse Landschap samen met als doel om bij volwassenen en kinderen aandacht te vragen voor een duurzame samenleving. Meerdere keren per week zijn er activiteiten voor jong en oud. Kijk voor het laatste nieuws op www.duurzaamheidscentrumassen.nl .