Wat mag in welke afvalbak?

Sinds de invoering van de nieuwe ophaalfrequenties in mei is dit nog belangrijker geworden.

De grijze container wordt nog maar één keer per vier weken geleegd, maar de oranje container vaker! In de oranje container mag ook blik en pak. En dat scheelt een hoop ruimte in de grijze container.

Vervuiling

Toch belandt er nog regelmatig afval in de verkeerde container.
Dat blijkt uit de vervuilingspercentages van de verschillende
afvalstromen:

  • Plastic, metalen en drankenkartons (PMD): 15% vervuiling
  • Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT): 6% vervuiling
  • Papier en karton: 5% vervuiling

Zonde! Want het afval dat in de verkeerde container belandt, kunnen we niet hergebruiken.


Ook in de grijze container belandt nog vaak het verkeerde afval, met name grof huishoudelijk afval. Denk bijvoorbeeld aan bouw- en sloopafval, fietsframes en tuinschuttingen. Dit kan allemaal ingeleverd worden op het Milieupark en apart verwerkt worden.

Voorbeelden

Onze chauffeurs komen regelmatig verkeerde voorbeelden tegen. We laten een aantal voorbeelden zien. Nieuwsgierig naar andere voorbeelden?

Grijze container vol afval

In deze grijze container trof dechauffeur een dekbed aan. Textiel hoort niet in de grijze container, maar kan ingeleverd worden in de textielbak van Sympany. Zij zorgen ervoor dat het dekbed hergebruikt of gerecycled wordt!

Container met oranje deksel

In deze oranje container zit een zak vol piepschuim. Dit hoort niet. Op het Milieupark is een apart inzamelbak voor piepschuim.

Blauwe container met grof vuil

Grofvuil wordt regelmatig in de blauwe container gegooid, terwijl hiervoor een aparte inzamelbak op het milieupark staat.

Groene container met daarin zwarte vuilniszakken

Ook in de groene container treffen chauffeurs verkeerd afval aan. In deze container zitten zakken vol met rest afval, in plaats van Groente- Fruit en Tuinafval (GFT)

Tip! Nieuwe zoekfunctie in de Afvalwijzer

Twijfelt u over iets? Maak dan gebruik van de nieuwe zoekfunctie in de app Afvalwijzer: de Afval ABC. Deze optie vindt u in het menu. Vul in de zoekbalk in welk afval u weg wilt gooien. U krijgt direct te zien in welke container u het kunt gooien!
Op dit moment zijn we de afval ABC nog aan het vullen. Staat uw afval er nog niet in? Stuur ons dan een tip in de Afvalwijzer. Wij voegen het zo snel mogelijk toe!