Aftrap snoeproute-aanpak bij Dr. Nassau College Penta

18 september 2023
Voorpagina

Op 16 september is bij Dr. Nassau College Penta de aanpak van drie snoeproutes in Assen afgetrapt. Een snoeproute is de dlooproute van bijvoorbeeld een supermarkt naar een school, waar vaak zwerfafval ligt. Samen met Dr. Nassau College Penta, Dr. Nassau College Quintus, Drenthe College, Jumbo, Poiesz, Aldi, Nederland Schoon en het Duurzaamheidscentrum Assen gaan we deze routes schoonmaken en schoon houden. Wethouder Bert Jan ten Oever ruimde vrijdag de snoeproute bij het Dr. Nassau College Penta op. Daarnaast opende hij een voorstelling over zwerfafval en afval scheiden op het schoolplein.

Wat is er al gedaan?

In 2021 is de snoeproute tussen Dr. Nassau College Quintus en Poiesz aangepakt op basis van de methode en materialen van Nederland Schoon. Dit jaar komen we met een vernieuwde snoeproute-aanpak. Deze wordt voor het eerst op drie snoeproutes in Assen uitgerold. De route bij Dr. Nassau College Quintus wordt opgefrist en bij Dr. Nassau College Penta worden twee nieuwe uitgerold: vanaf de Jumbo, langs het Drenthe College, en vanaf de Aldi.

De aanpak

Alle betrokken organisaties hebben in het voorjaar de verschillende snoeproutes gelopen om een beeld te krijgen van de afvalvoorzieningen, het soort zwerfafval en plekken die om extra aandacht vragen. Langs de verschillende snoeproutes worden de afvalbakken vervangen of verplaatst, borden opgehangen en bedrukte stoeptegels gelegd. Ook gaan alle betrokken organisaties jaarlijks met elkaar om tafel om ervoor te zorgen dat de omgeving blijvend schoongehouden wordt. De eerste stoeptegel werd door de wethouder en een groep tweedejaarsleerlingen geplaatst. Wethouder Ten Oever: “Met deze aanpak willen we leerlingen bewustmaken van wat zwerfafval met de omgeving doet. En dat afval ook als grondstof voor nieuwe producten kan dienen als je het op een goede manier weggooit.”

Zelf aan de slag

Op zaterdag 16 september gaven ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Wilt u ook aan de slag met het opruimen van zwerfafval? We bieden inwoners van Assen een afvalgrijper en vuilniszakring aan. Hiervoor kunt u een mail sturen naar duurzaamheidscentrum@assen.nl of kijk voor meer informatie op duurzaamheidscentrumassen.nl/zelf-doen.

Assen schoon

Door Assen schoon te houden, houden we ook onze zeeën schoon. Zwerfafval dat op de grond, in straatputten of in het water ligt, komt namelijk via de wind en rivieren in de zee. Het meeste water uit Assen komt via Groningen uit in de Waddenzee. Door ons afval in de juiste afvalbak te gooien, beschermen we de dieren die dit anders opeten of erin verstrikt raken. Daarnaast kunnen we ons afval beter gebruiken als grondstof voor nieuwe producten, zoals onderdelen van fietsen, smartphones en energie.