‘Afvalshoppers’ houden Pittelo schoon

25 maart 2024
Voorpagina

Zaterdag 23 maart was het Nationale Opschoondag. Het doel van deze dag is om samen zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Wij spraken met Marja Jilderda, Akke Amsing en Jan Nusteleijn; de drie Assenaren speuren al heel wat jaren twee tot drie keer per week naar zwerfafval.

Dit doen de drie in ‘hun wijk’ Pittelo en om effectief aan de slag te gaan hebben ze de wijk verdeeld. “Mijn wandelopruimroute loopt van Pittelo-zuid, Groene Dijk tot en met het Donaudal”, vertelt Amsing, terwijl Jilderda de straten van het park tot de supermarkt voor haar rekening neemt. Nusteleijn onderhoudt op zijn beurt Park Pittelo: “Ik woon er direct naast.”

Blote handen

Alle drie hebben ze hun eigen opruimstijl. “Ik heb stevige tuinhandschoenen aan, een prikstok en een rugzak mee”, somt Jilderda op. Nusteleijn houdt het bij ‘blote handen en een plastic zak’. “En dat werkt prima. Dan weet ik in elk geval dat het in de vuilnisbak past”, aldus Nusteleijn, die zijn werk uit liefde voor Assen doet. 

Waardering voor Assen

“Ik denk dat het rapen van zwerfafval een soort waardering voor Assen is geworden”, vervolgt Nusteleijn. “Na tien jaar in Den Haag te hebben gewoond, is Assen een oase van rust. Een wereld ging voor mij open. Het is iets terug willen doen voor Assen en daarmee ook de wereld mooi willen houden.”

Jilderda sluit zich aan op de laatste woorden van haar collega-afvalprikker. “Ik druk met zwerfafval shoppen mijn liefde voor Pittelo uit maar ook mijn zorg om de schepping”, vertelt Jilderda, die geïnspireerd werd door een dominee. “Jaren geleden kwam ik in contact een dominee die dit deed vanuit zijn passie goed om te gaan met de aarde. Dat sprak mij enorm aan.” Amsing wil vooral ‘wonen in een schone wijk’: “En dan kan ik me wel gaan ergeren aan mensen die afval achterlaten, maar hen kan ik niet veranderen. Ik kan alleen mezelf sturen, dus is het handigerom dan gewoon maar het afval op te ruimen.”

Ook zwerfafval opruimen? 

Wilt u ook zwerfafval opruimen in Assen? Bij het Duurzaamheidscentrum Assen zijn afvalgrijpers en afvalzakringen in bruikleen verkrijgbaar. Gaat u met een grotere groep een opruimactie organiseren? Ook hier hebben we opruimmaterialen voor te leen. Voor meer informatie mail naar duurzaamheidscentrum@assen.nl