Assen is de groenste stad van Nederland!

22 februari 2023
Voorpagina

De uitslag van de Groene Stad Challenge editie 2022 is bekend. Deze challenge startte in 2021. In deze tweede editie lieten 123 gemeenten zich analyseren op de kwaliteit en hoeveelheid groen binnen de bebouwde kom. Assen deed voor het eerst mee en mocht meteen de prijs voor groenste stad van Nederland binnenhalen! Bijna 60% van het oppervlak van onze stad bestaat uit groen. Voor de Groene Stad Challenge is er gekeken naar het groen en hoe groen de plaats nog zou kunnen worden. Door bijvoorbeeld stenen tuinen om te zetten in groene tuinen. Dit is gedaan in 698 plaatsen en 4.430 Nederlandse buurten.

Assen uitzonderlijk groen

Met een groenpercentage van ruim 59% scoort Assen veel beter dan het landelijk gemiddelde van iets meer dan 44%. Een kleine 24% van dat groen bestaat in Assen uit bomen. In de rest van Nederland is dat 16%. Van al het groen in Assen is 62% openbaar groen. Dit komt neer op meer dan 165 vierkante meter per bewoner. Als daar de tuinen van inwoners bij op worden geteld is dat bijna 227 vierkante meter. Joeri Meliefste, expert stedelijk groen bij Sweco: “Assen heeft bijzonder groene buurten. Zo hebben er maar liefst veertien de hoogste score. Dat is uitzonderlijk voor een stad.”

Trotse wethouder

Wethouder Bert Jan ten Oever is erg trots op deze mooie titel: “Dit is geweldig nieuws voor de stad en een bevestiging van wat de Assenaar al weet. Assen is uniek met een bos midden in de stad en veel groen in de wijken. Groen is heel belangrijk voor de brede welvaart van onze inwoners. Daarnaast is groen een belangrijke reden voor bezoekers om naar Assen te komen. Ons doel is de groenste stad van het noorden te zijn en te blijven. Ik ben dan ook heel trots dat wij nu zijn uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland!”

Drenthe is ook de groenste provincie

Drenthe mag zich daarnaast de groenste provincie van 2022 noemen. We zijn de provincie met zowel de groenste steden als de groenste dorpen. De Groene Stad Challenge helpt gemeentes hun groenambitie sneller te realiseren. Er is binnen Nederlandse steden en dorpen een enorme groenpotentie. Zo is er een kleine 41 miljoen vierkante meter aan parkeervakken die vergroend kunnen worden. Ook is er ruimte voor het planten van meer dan 655.000 grote bomen of maar liefst 3,9 miljoen kleine bomen.

Meer informatie

Voor meer informatie over de challenge en de titel ‘Groenste stad van het land’ kijkt u op de website van Groene Stad Challenge.