Assen kijkt terug op een succesvol vaarseizoen

01 oktober 2022
Voorpagina
Station Assen

Vanaf 1 oktober is het vaarseizoen gesloten. De havenmeester en zijn assistenten bedienen niet meer de sluizen en de bruggen. Hoe is dit vaarseizoen gegaan? Hoeveel boten hebben Assen aangedaan en maken booteigenaren ook gebruik van De Blauwe As? Onze havenmeester Mario vertelt.

Minder bezoek, langer verblijf

“We hebben vanaf 1 april wat minder bezoekers per boot gehad dan voorgaande jaren. We komen nog met de precieze cijfers. Bezoekers bleven vaak langer dan één nacht in Assen. Dat was echt anders. Ze gingen de stad in, huurden fietsen of gingen naar het Asser (of Groninger) museum.” Afgelopen half jaar kwamen de bezoekers uit verschillende delen van Europa en zelfs uit Amerika. “We hebben een whiteboard in het havenkantoor. Daarop schreven booteigenaren positieve dingen over Assen. Mensen op een boot zijn meestal vrolijk.” 

Blauwe As

“Als booteigenaren naar Groningen willen of uit het Noorden komen, dan kunnen ze door De Blauwe As of buitenom langs de rand van Assen door de sluis bij Peelo. Via De Blauwe As is korter in kilometers en in tijd is het iets sneller. En het is leuker. Je kunt meer zien van Assen. Soms aarzelen booteigenaren om de Blauwe As te nemen, omdat er twee sluizen en zes bruggen inzitten. Maar als iemand met een boot door De Blauwe As gaat, fietsen twee burgwachters mee om de bruggen en sluizen te bedienen.” Op 1 april 2023 begint het nieuwe vaarseizoen weer