Assen op de kop door aanleg glasvezel

05 december 2023
Voorpagina

In Assen liggen al een tijdje de straten op de kop. Letterlijk. Er wordt namelijk glasvezel gelegd. En na het leggen van de kabels, worden de straatstenen op de kop terug gelegd. Dit doen we niet zelf. Maar we zijn er wel bij betrokken. Hoe zit dat? Pascal van Someren is onze Toezichthouder Ondergrondse Infra en zorgt dat de aanleg van onder andere glasvezel in goede banen verloopt. “We hebben verschillende groepen via WhatsApp waarin zowel wij als gemeente, als de medewerkers die werken voor de aanbieder zitten. Wanneer wij dan een melding krijgen van een inwoner dat ze het niet netjes hebben achtergelaten, dan is het diezelfde dag weer geregeld.”

Officieel is Pascal van Someren toezichthouder. Maar zo ziet hij dat zelf niet. “Bij een toezichthouder denk je vooral aan iemand die het werk in de gaten houdt. Ik kijk meer vanuit een ‘helikopterview’ naar wat er gebeurt binnen de teams. Waar problemen zijn, daar land ik wat vaker en zoek een oplossing. Zo heb ik ook een applicatie geïntroduceerd binnen de gemeente, die speciaal ontworpen is voor het onderdeel kabels en leidingen. Hierdoor is er meer overzicht en grip op de werkzaamheden en het vergunningen traject.” Mag elke aanbieder eigenlijk glasvezel aanleggen in Assen? “In principe wel”, antwoord Pascal. “Telecom is een vrije markt. Elke aanbieder mag een vergunning aanvragen om kabels te leggen. Dit ligt anders dan bij stroom en water bijvoorbeeld, waar elk gebied een beheerder heeft. In sommige plaatsen liggen daarom soms wel vijf netwerken naast elkaar.“

Boombeschermingsplan

“Als gemeente hebben we hier eigenlijk geen invloed op. We mogen wel randvoorwaarden stellen. Bijvoorbeeld over hoe diep de kabels moeten liggen en waar. In nieuwbouw wijken, zoals nu bij Kloosterakker, worden kabels al meegenomen in het ontwerp van de wijk. Daarnaast bepalen we ook waar de datanetwerk kastjes komen te staan. Dit moet wel binnen een bepaalde afstand van de kabels en de huizen.” Wanneer een vergunning verleent is, mag een aanbieder ook niet zomaar aan de slag. Pascal legt uit: “Ze moeten bijvoorbeeld ook een boombeschermingsplan aanleveren. Hoe gaan ze om met groen en bomen tijdens de werkzaamheden? Dat vinden we belangrijk in Assen, als groenste stad van Nederland.”

Op de kop

Nadat de kabels gelegd zijn, worden de straten weer gedicht door de aanbieder. En dat doen ze op de kop. “Dat is wel grappig”, begint Pascal. “Toen ik begon met werken bij gemeente Assen, was dat één van de eerste dingen die ik hoorde. ‘Assen ligt op de kop’. Ik dacht dat dat een grapje was. Maar het is echt zo. Wanneer een aanbieder kabels heeft gelegd, moeten zij de straat weer dichten. Als gemeente komen wij dan later terug om die straat ‘na te leggen’. Maar om te weten waar we moeten zijn en zeker te zijn dat de aanbieder de straat heeft gedicht, hebben we afgesproken dat zij de straatstenen eerst omgedraaid terug leggen. Na ongeveer een half jaar leggen wij de straat opnieuw erin. Dit doen we dan pas, omdat grond altijd nog iets verzakt. Inmiddels zijn de meeste inwoners van Assen hier wel van op de hoogte, maar in het begin kregen we hier veel vragen over.”

Groepsapp

Voor het beantwoorden van de meeste vragen, is de telecomaanbieder verantwoordelijk. Toch krijgen we als gemeente ook nog vaak vragen over glasvezel. Pascal legt uit: “De meeste vragen gaan over rommel wat achtergelaten wordt. Of bewonersbrieven die pas heel laat op de mat vallen. Of waarom we niet alles in één keer leggen: elektra en glasvezel. Meldingen of klachten bespreken we eigenlijk meteen met de aanlegger. Gelukkig hebben we erg korte lijntjes met ze. Wij worden bijvoorbeeld geïnformeerd door de netwerkbeheerder wanneer zij aan de slag gaan. We zitten met verschillende aanbieders in groepsapps en zij sturen hun locatie wanneer zij aan de slag gaan. Wanneer wij dan een melding van een inwoner krijgen, dan kan ik meteen zien welke aanbieder daar bezig is en een appje sturen. Andersom verwacht ik ook een bericht wanneer er bijzonderheden zijn op locatie. Dit werkt als een trein. De gemeente Assen heeft één contactpersoon, dat ben ik, en de inwoner is altijd snel geholpen bij vragen.”

Druk leggen

Eind december zijn de meeste kabels gelegd. Is het dan gedaan met de werkzaamheden? “Nog niet. Want de kabels liggen, maar het glasvezel moet nog in de kabels geblazen worden en doorgetrokken naar de meterkasten van de inwoners. Dat gebeurt pas wanneer men glasvezel aanvraagt. Hiervoor gaan de aanbieders de deuren langs, met verkopers. Dit bewaken we als gemeente goed. Het is niet zo dat wanneer de kabels er liggen, de aanbieders losgelaten worden in onze gemeente. Daarbij is een inwoner nooit verplicht om over te stappen op glasvezel en andere aanbieders zijn ook vrij om kabels te leggen.”