Basisbanen creëren waardevol werk voor inwoners

06 maart 2023
Voorpagina

Na een succesvolle proefperiode van twee jaar krijgen de basisbanen in Assen een vervolg. Omdat de proefperiode succesvol is gebleken, hebben we besloten dat we de basisbaan in elk geval voor de komende vier jaar blijven inzetten. Sinds vorige week woensdag, 1 maart, zijn vijf medewerkers in dienst gekomen bij gemeente Assen. Als medewerker werkpunt blijven zij ondersteunend werk doen in wijken en buurten zoals het coördineren van vrijwilligers bij de opvang van Oekraïners, hulp bij buurtactiviteiten, social media of administratieve bezigheden. De nieuwe medewerkers hebben hun baan gekregen via WERKpunt!, een gemeentelijk samenwerkingsverband dat als doel heeft mensen met afstand tot de arbeidsmarkt passend werk binnen gemeenten te geven met de juiste begeleiding. Al meer dan honderd medewerkers zijn zo in dienst gekomen van gemeente Assen, Tynaarlo en gemeente Aa en Hunze.

Over basisbanen 

Grietje is een van deze medewerkers: “Ik ben jaren bij huis geweest en deed veel vrijwilligerswerk. Bij Humanitas, bij Acare en Vaart Welzijn. Omdat dat nooit veel uren per dag in beslag nam, kon ik het volhouden. Meerdere malen heb ik me laten omscholen omdat ik klachten had. Maar op een gegeven moment hield dat op. Ik viel uit vanwege psychische- en lichamelijke klachten. Ik kan bijvoorbeeld moeilijk lang staan en heb moeten revalideren en moeten leren iedere dag energie, klusjes en werk gedoseerd te doen. In mijn proeftijd bij wijkgebouw de Componist vroegen ze of ik een moestuintje wilde maken. Ook moest ik zorgen voor verbinding met de wijk. Ik maakte een plan om het tegelplein bij de tuin te betrekken. Wonder boven wonder ben ik gegroeid om met mensen met verschillende achtergronden om te gaan. Het werk is leuk en afwisselend en ik zie dat het ook anderen voldoening geeft.”

Tuintjes bij particulieren opknappen

Mark, één van de medewerkers met een basisbaan vertelt: “Nadat ik stopte met de tuinbouwschool in Frederiksoord, deed ik een aantal jaren inpakwerk bij Burgerhout en werkte ik in het magazijn van Scapino. Omdat ik financiële problemen kreeg, kwam ik in aanraking met Vaart Welzijn. Door dat contact ging het beter met me en ging ik weer rustig aan klussen doen. Langzaamaan begon ik met vrijwilligerswerk bij de Noorderbegraafplaats. Toen werd mij, tijdens de proeftijd van een basisbaan, gevraagd om tuintjes van particulieren op te knappen, met mensen te praten op koffieochtenden in Pittelo en De Lariks en afval te prikken. Ik ben nu het langst werkzaam in de wijk Marsdijk.”

Het geeft waarde 

Mark vertelt: “Ik probeer bewoners altijd een hart onder de riem te steken, juist omdat ik ook veel rottigheid heb meegemaakt. De ene hand wast daarmee de andere: ik voel mij goed als ik iemand anders help en die ander is blij met de aandacht. De baan die ik nu heb is heel veelzijdig. Ik vind het fantastisch mooi en ben er erg blij mee.” Wethouder Cor Staal zegt hierover: “Het voegt voor de mensen die dit werk doen ontzettend veel toe. Het geeft mensen waarde, ze tellen mee, met een echte baan. Maar vergeet niet, ook de wijken hebben er heel veel baat bij.” De komende tijd willen we het instrument Basisbaan laten groeien, zodat meer inwoners hiervoor in aanmerking komen. We werken hiervoor samen met Werkpunt en Vaart Welzijn.