Besluitenlijst 3 september 2024

Voorzitter    M.L.J Out
Aanwezigen    J. Broekema, T. Dijkstra, B.J. ten Oever, M.L.J. Out, M.F. Rasker, A. Smit en C. Staal 
1. Vastellen van de openbare besluitenlijst van de vergadering d.d. 16 juli 2024
Vastgesteld.
2. Startdocument Van Opvang naar Wonen regio Assen (66310-2024)
De afgelopen 10 jaar is het aantal dakloze mensen sterk gestegen. Daarom is vanuit de overheid fors ingezet op het voorkomen en verminderen van dakloosheid. Tussen 2019 en 2021 heeft het Rijk twee tijdelijke programma's opgezet: de brede aanpak 'Een (T)huis, een Toekomst', en het Actieprogramma dak- en thuisloze jongeren. Het advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving 'Herstel begint met een huis' was een belangrijk uitgangspunt voor deze programma's. De kern van het advies luidde dat een structureel andere aanpak van dakloosheid nodig was: niet de maatschappelijke opvang, maar een plek om te wonen staat aan de basis van elk hulpverleningstraject. Dit uitgangspunt sluit inhoudelijk ook aan bij het advies van de commissie Dannenberg waar sociale inclusie van mensen met een psychosociale kwetsbaarheid centraal staat. Vervolgens is eind 2022 het Nationaal Actieplan Dakloosheid gelanceerd waarin de aanpak van dakloosheid uitgewerkt wordt in een langetermijnstrategie. Deze ontwikkelingen zijn de aanleiding geweest om ons, samen met ketenpartners en regiogemeenten, te bezinnen op een nieuwe aanpak. In het startdocument Van Opvang naar Wonen komen de programma's samen en vormen ze het vertrekpunt voor een Actieplan Dakloosheid regio Assen. 
Besluit:
1.1 Het startdocument Van Opvang naar Wonen regio Assen vast te stellen.
1.2 Het startdocument verder uit te werken in een Actieplan Dakloosheid regio Assen.
3. Zorgen Ondernemingsraad GR GKB (67489-2024)
De Ondernemingsraad (OR) van de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) heeft zorgen over de haalbaarheid van de verzelfstandiging van de GKB met ingang van 1 januari 2025. Hun zorgen hebben zij op 4 juli jl. gedeeld met hun Wet op de Ondernemingsraden (WOR)-bestuurder. Dat is de directeur van de GKB. De directeur heeft hier op 10 juli jl. een schriftelijke reactie op gegeven. De OR heeft op 18 juli jl. haar zorgen gedeeld met alle raden van gemeenten die mogelijk aansluiten bij de Stichting GKB. Wij adviseren het college met dit advies om te reactie van de directeur GKB te sturen naar de raad.
Besluit:
1.1 De antwoordbrief van de WOR-bestuurder op de zorgen van de OR door te sturen naar de raad. 
4. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) - (66346-2024)
De gemeenteraad heeft op 9 november 2023 een motie over Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) unaniem aangenomen (zie bijlage 1). Momenteel wordt de motie uitgewerkt in de vorm van een beleidskader en de bijbehorende beleidsregels (zie bijlage 2 en 3). Op 1 oktober 2024 gaan (potentiële) CPO-bouwgroepen en geïnteresseerde inwoners in gesprek met de gemeente, provincie Drenthe en elkaar. De opbrengsten uit deze sessie worden verwerkt in het uiteindelijke beleidskader en de bijbehorende beleidsregels. Het beleidskader wordt later ter besluitvorming aan u en de gemeenteraad aangebonden, waarbij de bijbehorende beleidsregels ter kennisneming worden aangeboden. Bij positief besluit stelt u vervolgens de beleidsregels vast. 
Besluit:
1.1 De bijgevoegde concept versies van het Beleidskader Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) gemeente Assen 2024 en Beleidsregels Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) gemeente Assen 2024 vrij te geven voor Participatie. 
5. Brede aanpak Armoede en Schulden (67811-2024)
In het najaar 2023 is de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken van de Brede Aanpak Armoede en Schulden. Hierbij is toegezegd dat we de evaluatie in 2024 afronden. Daarnaast hebben wij beloofd om met een voorstel te komen voor het vervolg van de Maatwerkregeling Gebruiksgoederen en de pilot Opkopen Schulden van Jongeren. Met de eindevaluatie komen we onze toezeggingen na. 
Besluit:
1.1 In te stemmen met de eindevaluatie Brede Aanpak Armoede en Schulden waarbij we:
- een doorstart maken met de pilot 'opkopen van schulden voor jongeren;
- de maatwerkvoorziening gebruiksgoederen aanpassen en voortzetten;
- de methodiek Plinkr Nazorg structureel inzetten om de uitstroom en nazorg na beschermingsbewind, budgetbeheer en schuldhulpverlening te organiseren. 
1.2 De eindevaluatie samen met de bijgevoegde brief te versturen naar de raad. 
6. Visie Mobiliteit 2040 (66539-2024)
Tijdens de raadsbehandeling van het 2e Uitvoeringsprogramma Mobiliteit in juli 2023 uitte de gemeenteraad opmerkingen over het vigerende mobiliteitsbeleid. Uw college beloofde actualisatie van het mobiliteitsbeleid. Dit was mede ingegeven door de constatering dat (de uitvoering van) de mobiliteitsvisie uit 2017 onvoldoende aansluit op de omgevingsvisie ''Assen nog mooier'' en de (sectorale) uitwerkingen daarvan. Teven beloofde het college in het najaar van 2023 met de raad in gesprek te gaan over het mobiliteitsbeleid. Op 16 november 2023 organiseerde het college en raadsbijeenkomst over mobiliteit in Assen. Tijdens deze bijeenkomst deed de raad richtinggevende uitspraken (zie participatieverslag, hoofdstuk 3) over het te actualiseren mobiliteitsbeleid. De raad vroeg het college om:
- Meer ruimte voor actieve en duurzame mobiliteit;
- De fiets op 1 te zetten en de concurrentiepositie van de fiets ten opzichte van de auto te verbeteren, door onder andere betere fietsverbindingen en stallingsmogelijkheden;
- Het thema mobiliteit in samenhang te brengen met de thema's gezondheid, inclusiviteit, klimaat, milieu, ruimte en veiligheid;
- De bereikbaarheid van Assen als centrum van de regio te waarborgen;
- Het stadscentrum autoluwer te maken en te investeren in fietsenstallingen in het centrum;
- Het openbaar vervoer te versterken.
Met deze richtinggevende uitspraken en na het raadplegen van bewoners, ondernemers, kinderen, adviesraden en externe en interne partijen is de visie mobiliteit 2040 opgesteld. 
Besluit:
1.1 De gemeenteraad voor te stellen de Visie Mobiliteit 2040 vast te stellen. 
7. Notitie 'Dieren in Assen) (67905-2024)
Een gemeente zonder dieren is ondenkbaar. Veel besluiten en handelingen van de gemeente hebben invloed op het welzijn van dieren. Het is van belang om goed in kaart te brengen hoe de gemeente kan bijsturen in haar besluiten en handelingen om het dierenwelzijn te bevorderen. Een conceptversie van de notitie 'Dieren in Assen' is op 5 oktober 2023 besproken tijdens een consulterende raadsvergadering. De notitie 'Dieren in Assen' is aangepast op basis van de consulterende raadsvergadering en een gesprek met de Dierenbescherming. Tijdens de consulterende raadsvergadering heeft de gemeenteraad aangegeven drie punten nader te willen onderzoeken: wijkkinderboerderijen, signaleringsfunctie huiselijk geweld vs. dierenmishandeling en een minimaregeling voor urgente dierenartskosten. De aanpak is uitgewerkt in een procesvoorstel waarmee het presidium heeft ingestemd (bijlage 1 voor het procesvoorstel). Deze onderwerpen worden momenteel verder uitgewerkt via de beschreven routes in het procesvoorstel. 
Besluit:
Aangehouden.
8. Grondstoffenagenda Assen 2024 - 2030 (57521-2024)
Op de Lange Termijn agenda van de raad is het punt Strategische agenda circulaire afvalverwerking (2024) opgenomen. Eerder maakte het milieupark onderdeel uit van deze agenda. Besluitvorming over het milieupark is inmiddels afgerond. De agenda die nu ter besluitvorming wordt voorgelegd zet in op het verminderen van de hoeveelheid restafval en het vergroten van de hoeveelheid gescheiden aangeboden grondstoffen. We hebben deze agenda als titel Grondstoffenagenda Assen 2024 - 2030 gegeven. De Grondstoffenagenda Assen 2024-2030 is het vervolg op de Uitvoeringsagenda Huishoudelijk Afval 2021-2025, waarvan de acties inmiddels al zijn uitgevoerd. In deze nieuwe agenda benoemen we de relevante (wettelijke) kaders, blikken we terug op de afgelopen periode, leggen we de Asser ambities op het gebied van scheiding en hergebruik van afval en grondstoffen vast en beschrijven we wat we hiervoor de komende periode gaan doen. 
Besluit:
1.1 De Grondstoffenagenda Assen 2024-2030 vast te stellen;
1.2 Voor de uitvoering van deze grondstoffenagenda een krediet beschikbaar te stellen van €85.000 en dit te dekken door een eenmalige verhoging van €3,- van de afvalstoffenheffing.
9. Ruimtelijk Economische Visie (68121-2024) 
De raad stelde al eerder de Omgevingsvisie 'Assen nog mooier' en de Economische Agenda 2022-2025 vast. De ambities die de gemeente Assen in deze visie beschrijft, vragen om een ruimtelijke uitwerking. De Ruimtelijke Economische Visie (REV) is het resultaat daarvan. Er is met externe expertise een participatie proces ontwikkeld. Gedurende het proces zijn er verschillende bijeenkomsten geweest met stakeholders. In een eerste ronde langs de stakeholders is vooral input gevraagd. In de tweede ronde is gevraagd of we goed geluisterd hebben en of de stakeholders zich herkennen in de opgesteld REV. Hierbij is uw college en de gemeenteraad actief betrokken. De REV is een richtinggevend kader voor toekomstige ontwikkelingen van onze werklocaties. 
Besluit:
1.1 De gemeenteraad voor te stellen de Ruimtelijk Economische Visie, Ruimte voor ambitie vast te stellen. 
10. Wijzingen gemeenschappelijke regeling Werkplein Drentsche Aa (67602-2024) 
Nadat de raden van de deelnemende gemeenten hun zienswijzen naar voren hebben kunnen brengen over de aanpassingen van de gemeenschappelijke regeling WPDA wordt hen nu gevraagd toestemming aan de colleges te verlenen voor het wijzigen van de GR regeling.
Besluit:
1.1 De raad voor te stellen om toestemming te verlenen voor het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling Werkplein Drentsche Aa.
1.2 De gemeenschappelijke regeling WPDA vast te stellen onder het voorbehoud van instemming van de raad. 
11. Wijziging gemeenschappelijke regeling (67825-2024)
Nadat de raden van de deelnemende gemeenten hun zienswijzen naar voor hebben kunnen brengen en toestemming hebben verleend aan de colleges kunnen de colleges de tekst van de gemeenschappelijke regelingen officieel wijzigen. 
Besluit:
1.1 De gemeenschappelijke regeling de wijzigen van:
- RUDD (Omgevingsdienst Drenthe)
- GGD
- VRD
- Recreatieschap 
- Drents Archief 
- Publiek Vervoer