Bevrijding van Assen

11 april 2023
Voorpagina

Donderdag 13 april is het 78 jaar geleden dat Assen door de Canadezen werd bevrijd van de Duitse bezetter. Daarom is 13 april een dag om bij stil te staan. Hoe werd Assen eigenlijk bevrijd? We vertellen het u met een blik terug in de tijd.

Uit het Asser Historisch Tijdschrift, april 2005

“Een groot deel van de Asser bevolking brengt de nacht van 12 op 13 april door in kelders. Van slapen komt niet veel. Heel de nacht is het geratel van geweren te horen en ook het gedreun van zwaarder geschut belet iedere poging tot slapen. De zuidkant van Assen is fel verlicht door grote schijnwerpers, die richting de stad schijnen en daarmee elke waarneming voor de Duitsers onmogelijk maken. Enkele infanterie[1]eenheden maken een omtrekkende beweging, in de richting van Loon en Rolde. Ten westen van Loon wordt de brug over het Nood Willemskanaal na een kort vuurgevecht onbeschadigd veroverd en kunnen de Canadezen doorstoten in de richting van Peelo. Om 4 uur in de ochtend wordt de Groningerbrug bereikt. Om de brug is mogelijk echt hard gevochten. In ieder geval bestrijkt het Canadese vuur de weg naar Groningen, waardoor versterking van Duitse troepen in Assen niet meer mogelijk is. Nog diezelfde nacht rukken Canadese troepen vanaf Loon en Rolde langzaam op richting Assen. In en rond Assen zijn zeshonderd Duitsers krijgsgevangen gemaakt.”

Het horloge van de parachutist

Kitty Janssen van de Asser Historische Vereniging is schrijfster van het boek ‘Het Horloge van de parachutist’. Het boek staat vol met Asser oorlogsherinneringen. Kitty: “Wat mij zo trof was het verhaal van Gosse Stel. Gosse woonde met zijn ouders in de Groningerstraat. De nacht van 12 op 13 april 1945 bracht de familie Stel, samen met enkele buren, voor de veiligheid door in de kelder. Gosse werd op 13 april 1945 negentien jaar en werd om middernacht, terwijl de gevechten steeds dichterbij klonken, door iedereen gefeliciteerd. Een spannende verjaardag dus, die gelukkig goed afliep. Want aan het eind van die dag fietste Gosse dolgelukkig op zijn eigen fiets, die maandenlang in de schuur was verstopt, vrij en juichend door het Asserbos.”

Hang de vlag uit

Vorig jaar deden we voor het eerst een oproep: hangt u ook uw vlag uit op 13 april? Velen van u gaven hier gehoor aan en de straten kleurden rood-wit-blauw. We hopen dat dit de start van een nieuwe traditie is en vragen u daarom dit jaar weer om uw vlag uit te hangen op donderdag 13 april. Om de vrijheid te vieren en te koesteren. Opdat wij nooit vergeten.