Bomen snoeien tijdens het snoeiseizoen

10 februari 2023
Voorpagina
Snoeien met een hoogwerker

Assen heeft ongeveer 45.000 bomen, als we de bomen in de bossen niet meerekenen. Vaak zijn het eiken, linden en knotwilgen. Regelmatig controleren we deze bomen om (onder meer) te kijken of we ze moeten snoeien. Snoeien doen we in het najaar en winter. Het broedseizoen is dan voorbij of nog niet begonnen. Zo storen we de vogels zo min mogelijk. Maar waarom snoeien we bomen eigenlijk? Is dat nodig en hoe doen we dat?

Zorgplicht

Team Groenbeheer: “Een boom kan zich goed redden in de natuur. Die hoeft helemaal niet gesnoeid te worden. Maar in een stad, waar mensen, fietsers en auto’s zijn en waar bomen langs wegen staan, snoeien we bomen vanwege de veiligheid. Denk aan overhangende takken, takken die kunnen breken of die het zicht van automobilisten of fietsers belemmeren. Wij hebben, zoals iedere boomeigenaar, een zorgplicht: de boom moet veilig zijn. Snoeien doen we alleen als het nodig is. Of een boom snoei nodig heeft, bekijken we iedere drie jaar. Zo blijft ons bomenbestand in goede conditie.”

Boomcontroles

“De bomen in Assen worden gecontroleerd door een boomdeskundige. Wat is de conditie en vitaliteit van de boom? Is deze ziek? Is er een breukrisico of groeien er paddenstoelen op de boom?” Uit deze controles blijkt de zogenaamde snoei- of onderhoudsbehoefte van een boom, maar ook welke bomen vanwege de veiligheid we extra in de gaten moeten houden.

Hoe vaak snoeien?

Hoe vaak we snoeien hangt onder andere af van de leeftijd, de soort en locatie van de boom. Gemiddeld genomen snoeien we bomen eens in de drie tot zes jaar.

Soorten snoei

Bomen snoeien we vooral om te voorkomen dat ze overlast geven door te laag hangende takken over de stoep, fietspad of de weg. Er zijn verschillende vormen van snoei:

  • Begeleiding snoei

Door jonge bomen te snoeien, kan de boom uitgroeien tot een volwassen exemplaar in een goede vorm. Wij houden daarbij rekening met de wettelijke doorrijhoogte van wegen. Wanneer de boom eenmaal volwassen is, dan is weinig onderhoud nog nodig.

  • Onderhoud snoei

Zo nu en dan snoeien we ook oude bomen. Vanwege de veiligheid halen we dood hout weg en gebroken, gescheurde en breukgevoelige takken.

  • Knotten

Knotwilgen knotten we ongeveer één keer per drie jaar. Alle takken snoeien we dan tot de stam af. Jonge takken kunnen weer uitgroeien. Een boom kan zo langer mee. Als we niet regelmatig knotten, kunnen takken zo zwaar worden, dat ze scheuren.

Waar snoeien we dit jaar?

Dit jaar gaan een aannemer snoeien in de wijken Marsdijk, Noorderpark, Kloosterveen en de buitengebieden Zeijerveld en Ter Aard.