Contact maken is de basis

07 oktober 2022
Voorpagina
113-bankje

Op 3 oktober onthulde Anne Gietema, inwoner van Assen, samen met wethouder Jan Broekema het nieuwe bordje op één van de bankjes bij het Asser station met de tekst: “Een goed gesprek begint met iemand écht zien.” In gesprek met Anne vertelt hij ons dat het bankje is gecreëerd voor mensen die behoefte hebben aan contact. Of even iemand willen spreken. Het kan motivatie bieden om de zin in het leven weer terug te krijgen, mochten mensen die verloren hebben. Contact maken is de basis om zin in het leven te vinden. De bankjes zijn een initiatief van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. In vijftig andere gemeenten zijn ook bordjes geplaatst op bestaande bankjes. In Assen krijgt iedere wijk deze zogeheten ‘1KZ1EJ3’ bankjes.

Motivatie om te leven

Anne Gietema was dertig jaar lang geestelijk verzorger bij een GGZ-instelling. Een belangrijke vraag in zijn werk was: “Hoe krijg je de motivatie om te leven weer terug en waar heb je die precies verloren?” Ook trainde hij lange tijd leerkrachten van Groningse middelbare scholen in hoe zij moesten omgaan met leerlingen die het niet meer zagen zitten in hun leven. Via dit werk kwam hij in contact met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Toen hij hoorde van de actie met de bankjes, twitterde Anne wethouder Jan Broekema met de vraag of dat niet iets is voor Assen. Als gemeente wilden we ons hier graag bij aansluiten. En zo ging het balletje al snel rollen. Het eerste bordje werd vorige week op het station onthuld tijdens de ‘Week tegen Eenzaamheid’ door Anne en wethouder Broekema. Daarnaast werd er koffie uitgedeeld aan treinreizigers en passanten. Om even een praatje te maken. “Eenzaamheid is namelijk niet altijd zichtbaar.”

Wandelen en bankjes

Anne zet zich al langere tijd in voor dit thema. Hij was mede-initiatiefnemer van ‘Wandelen in Coronatijd’ in Assen. Mensen die behoefte hadden om iemand te spreken, konden zich aanmelden, waarna er een wandelgroepje werd samengesteld. “Tot mijn verbazing liep dat heel goed en was de behoefte aan contact groot. Ik hoop dat dat ook zo gaat met deze bankjes, waar mensen elkaar echt kunnen ontmoeten”, aldus Anne. Kijk voor meer informatie over de bankjes op www.113.nl. U kunt hier ook (anoniem) chatten over zelfmoordgedachten of wanneer u zich zorgen maakt om iemand in uw omgeving. Liever bellen? Neem contact op met 113 via het gratis nummer 0800-0113.