De eerste 100 dagen van kinderburgemeester Fieke

27 december 2022
Voorpagina

Aan het eind van het jaar kijken we graag terug. Hoe was 2022? Wat waren de hoogte- en dieptepunten? Samen met kinderburgemeester Fieke Warners kijken we ook terug. De eerst 100 dagen van haar ambt zitten er namelijk op. Hoe heeft ze deze dagen ervaren? Is het gegaan zoals ze had verwacht en wat heeft ze allemaal gedaan? Daarnaast kijken we ook vooruit. Hoe ziet 2023 er voor haar uit?

Kinderburgemeesterschap

Fieke heeft dit jaar niet stilgezeten. In september is ze door de kinderraad benoemd tot kinderburgemeester en sindsdien is Fieke overal aanwezig. Hoe heeft ze het burgemeesterschap tot nu toe ervaren? Fieke vertelt: “Toen ik kinderburgemeester werd heb ik wel wat dingen uitgezocht. Maar er zijn ook veel dingen waarvan ik niet wist dat ik dat mocht doen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je als kinderburgemeester de vergaderingen mocht leiden. Ik dacht dat volwassenen dat deden.” De benoeming tot kinderburgemeester was heel speciaal en spannend, vertelt Fieke. “Ik dacht dat je alleen in grote steden kinderburgemeester kon worden. Door de kinderraad kwam ik erachter dat dit ook in Assen kan en heb ik me ervoor aangemeld. Ik moest een presentatie houden, samen met andere kinderen en daarna mochten we op elkaar stemmen. Na het tellen van de stemmen kwam er een gouden envelop tevoorschijn met mijn naam erop.”

Kinderraad

Eén keer per maand houdt de kinderraad op donderdag een raadsvergadering in de raadzaal. Fieke legt uit: “De kinderraad vergaderingen vind ik één van de leukste dingen van het kinderburgemeesterschap. Ik mag namelijk zelf de vergaderingen leiden en met het hamertje slaan. We hebben geen officiële agenda, maar ik heb zelf wel een speciaal kinderraad notitieboekje. In dat boekje zet ik de punten die we tijdens een vergadering hebben besproken en bij de volgende vergadering ga ik die punten dan weer bij langs.”

Speerpunten

Wat zou de kinderburgemeester in Assen willen veranderen of verbeteren? Fieke vertelt: “We willen veel dingen verbeteren in Assen. Assen is al een hele mooie stad, maar we willen de stad nog groener maken. Met de kinderraad hebben we ook drie belangrijke punten waarvoor we ons gaan inzetten. Deze punten zijn: gezonder eten voor iedereen, speeltuinen aanpassen zodat gehandicapten mensen er gebruik van kunnen maken en meer prullenbakken in Assen.” De kinderraad heeft de stad al groener gemaakt. Ze hebben namelijk onlangs mini parkjes gemaakt, die in plaats van stoeptegels zijn geplaatst op verschillende plekken in Assen.

Graag discussiëren

Zou Fieke, zodra haar ambt er op zit, ook burgemeester willen worden van Assen? Ze antwoord: “Het lijkt mij heel leuk om burgemeester te worden later, maar ook heel stressvol. Ik zou misschien wel in het ziekenhuis op de kinderafdeling willen werken of in de politiek. Ik houd namelijk wel van discussiëren.” Meer weten van Fieke als kinderburgemeester en de kinderraad van Assen? Volg ze op Facebook via facebook.com/kinderraadassen.