De Europese verkiezingen in Assen!

11 juni 2024
Voorpagina

Stemmen in de Hogere Burgerschool 

Om 07.30 uur gingen de deuren van 44 stemlocaties in Assen open. Eén van de locaties was wel een heel bijzondere: de voormalig Hogere Burgerschool aan de Beilerstraat. Vroeger een school, nu is RTV Drenthe er gevestigd. Naast de studio’s en onder de opnamelampen konden Assenaren hun stem uitbrengen in het gebouw. “Waar we nu het stemlokaal hebben, was vroeger het schoolplein”, vertelt één van de stembureauleden. “Het schoolplein is op een gegeven moment geheel dicht gebouwd en dat maakt deze locatie wel erg uniek.”

Voorbereidingen 

Terwijl alle Assenaren nog rustig hun stem konden uitbrengen, vonden in de Bonte Wever nog een hoop voorbereidingen plaats: in de avond en nacht kwamen er talloze containers binnen met alle stembiljetten. Om het tellen soepel te laten verlopen werden alle teltafels met attributen alvast ingericht.

Tellen en verzamelen

Nadat om 21.00 uur de stembussen waren gesloten, werden alle biljetten op de diverse locaties gesorteerd en geteld. Dit gebeurt handmatig en uiteraard met de grootste precisie. Vervolgens werden containers met stembiljetten opgehaald en naar de Bonte Wever gebracht. Vrijdagochtend begon hier het stemmen tellen.