De kracht en ambitie van Assen

02 januari 2024
Voorpagina

Beste Assenaren,

Mede namens het gemeentebestuur wens ik u een gezond en liefdevol nieuwjaar. Ik hoop dat u het jaar goed gestart bent.

Ik eindigde mijn boodschap aan het begin van 2023 met het persoonlijke voornemen om, met de komst van onze hond Doeschka, meer te gaan bewegen. Dat heeft in ieder geval tot het ontdekken van nog meer mooie plekken in Assen en Drenthe geleid. Wat wonen wij toch in een prachtig gebied. Terecht ook dat Assen is uitgeroepen tot de Groenste stad van Nederland!

Tijdens het wandelen met de hond, maar ook op andere momenten, raak ik vaak met inwoners in gesprek. Het zijn ontmoetingen met verhalen van trots, van samen. Soms gaat het om iets verdrietigs of een klacht. Maar eigenlijk altijd zijn het mooie gesprekken, die nieuwe inzichten geven of de kracht van de Asser samenleving laten zien.

In Assen wonen mensen uit de hele wereld. Ik ben onder de indruk hoe veel Assenaren meeleven met mensen die te maken krijgen met natuurrampen of oorlogsgeweld. Er zijn het afgelopen jaar in de Asser gemeenschap goede initiatieven en werkgroepen ontstaan om andere mensen te helpen. Denk aan hulp aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije, Syrië en Marokko. Maar ook aan de initiatieven van de werkgroep ‘Sta op voor Oekraïne’ in Novovorontsovka in de regio Kherson in Oekraïne. De door de gemeente geschonken bus brengt nu water en voedsel naar mensen die dat nodig hebben. Dankzij de schoolspullen uit Assen is een school opnieuw ingericht en kan er weer les gegeven worden. Voor de mensen daar is dat hoop. Hoop op een betere toekomst.

Het symbolische startschot geven voor een nieuw jaar kan niet zonder terugblik. We hebben in 2023 mooie dingen bereikt, successen gevierd en de kracht van de stad ervaren. Heeft u ook zo genoten van de evenementen in de stad? Het TT Festival 2023 was een droomeditie. Het overtreffen van deze editie wordt een uitdaging, maar ik weet zeker dat de organisatie deze uitdaging in 2024 weer aandurft. Het kampioenschap van ACV en daarmee de promotie naar de tweede divisie, het hoogste niveau in het amateurvoetbal, is ook met recht een hoogtepunt. Een mooi visitekaartje voor onze stad. Assen en de provincie Drenthe hebben zich in september geweldig gepresenteerd met het Europees Kampioenschap Wegwielrennen. Mooi om als wielerliefhebber het startschot te mogen geven!

Het jaar begon met het nieuws dat de Johan Willem Frisokazerne (JWF) de thuisbasis blijft van het 13e Infanteriebataljon (luchtmobiel), de Koninklijke Militaire Kapel en een aantal ondersteunende diensten en eenheden. Dat de kazerne diep in de haarvaten van de stad zit, bleek uit de enorme betrokkenheid van inwoners en ondernemers toen de toekomst van de kazerne onder druk stond. De forse investering in gebouwen die nu op stapel staat is van groot belang voor de stad en biedt zekerheid voor de medewerkers op de kazerne. De gemeenschappelijke inzet van toen heeft ervoor gezorgd dat de kazerne in Assen blijft en deze inzet was niet eenmalig. Als vervolg is in gezamenlijkheid de Asser Ambitie Agenda opgesteld. Hiermee laat Assen duidelijk haar stem horen als het gaat om werken, wonen, ondernemen en studeren in onze stad. Door samen te bouwen aan de toekomst. Sterker, slimmer en schoner.

Een bijzonder moment voor mij persoonlijk is het moment waarop de gemeenteraad van Assen besloot een speciale status toe te kennen aan de graven van Molukse militairen en hun partners. Op de avond dat het 72 jaar geleden was dat het tweede schip met Molukse militairen en hun gezinnen in Nederland aankwam. Een eerbetoon en erkenning van het leed dat de eerste generatie Molukkers is aangedaan. Niet veel later opende in het Drents Museum de tentoonstelling Menyala over de geschiedenis van Molukkers in Drenthe, gemaakt met de hulp van zeven jonge Molukkers. Een indrukwekkende tentoonstelling over het gevoelige verleden, maar ook de passie en veerkracht die deze gemeenschap kent.

Laten we er ook komend jaar weer een succesverhaal van maken, waarin ieder zijn of haar bijdrage mag en kan leveren. Samen maken we Assen een mooie en fijne plek om te wonen. Blijf naar elkaar omkijken. Het verhaal van Assen is er één van samen de schouders eronder. Samen en met ambitie. De Asser Ambitie!

Ik hoop het komende jaar ook weer veel mooie gesprekken te hebben en u weer te ontmoeten. Op zaterdag 13 januari ben ik met gemeenteraads- en collegeleden van 11.00 tot 14.00 uur aanwezig voor het stadhuis. Een goede gelegenheid om elkaar, met een kop koffie of thee, persoonlijk het beste te wensen, ook al is dit na Drie Koningen. Ik ben van mening dat elkaar het beste wensen niet beperkt moet worden tot de eerste zes dagen van het jaar. Dat mag iedere dag!

Ik wens u nogmaals een gezond en liefdevol 2024!

Marco L.J. Out
Burgemeester van Assen