Dieren bijvoeren in de winter? Niet altijd nodig

05 februari 2024
Voorpagina

De winter kan soms een uitdagende tijd zijn voor dieren die buiten leven. Het is koud buiten en voedsel is schaars. Daarom kan bijvoeren nodig zijn. Maar niet altijd. De dieren in de Stadsboerderij in het Asserbos krijgen bijvoorbeeld uitgebalanceerd voedsel, afgestemd op hun behoeften per seizoen. Alles wat ze extra krijgen van bezoekers is teveel. De dieren krijgen bijvoorbeeld regelmatig brood of fruit toegestopt. Helaas is dit niet goed voor ze. Door het extra voedsel worden de dieren te dik en krijgen last van bijvoorbeeld buikpijn en suikerziekte.

Dit geldt voor bijna alle dieren die rondlopen in Assen. Bijvoorbeeld in de kinderboerderijen, de herten in het Hertenkamp en de eenden in de vijvers in Assen. In de winter worden de dieren, wanneer nodig, door onze collega’s met geschikt voer bijgevoerd. Wij vragen u dan ook vriendelijk de dieren niet te voeren. Heeft u brood of GFT-afval over? U kunt dit inleveren bij de Stadsboerderij. De medewerkers zorgen ervoor dat de varkens er gedoseerd van kunnen smullen.

Vogels bijvoeren

In de winter kunt u tuinvogels wel extra bijvoeren. Zorg er dan voor dat dit voer geschikt is voor de vogels. Granen en vetbollen zijn geschikt als ze geen zout bevatten. Pindakaas bevat bijvoorbeeld ook teveel zout. Kies daarom voor vogelpindakaas. Let er bij het ophangen van vetbollen op dat ze niet in een plastic netje zijn verpakt. Dieren kunnen er in verstrikt raken. Bovendien eindigt het plastic vaak als zwerfafval.

Zelf compost maken

Wilt u nog meer dieren in uw tuin helpen? En tegelijkertijd op een duurzame manier uw GFT-afval hergebruiken? Maak dan uw eigen composthoop. Composthopen bieden nestruimte en voedsel voor egels. Regenwormen, pissebedden en andere dieren helpen bij het verteringsproces van je groenafval en zijn zelf weer voedsel voor vogels. Vlinders voeden zich met mineralen uit de composthoop. Benieuwd hoe u uw eigen composthoop maakt? U leest het op duurzaamheidscentrumassen.nl/zelf-compost-maken.