Doortrappen

Waarom Doortrappen tot uw 100ste?

Gewoon fietsen is niet voor elke oudere vanzelfsprekend. Het doel is ouderen te stimuleren vooral te blijven fietsen. Gezond en fit ouder worden is fijn. Het houdt u letterlijk zo lang mogelijk op de been. 

Doet u mee?

Doortrappen Drenthe bestaat uit verschillende fietsactiviteiten waar u gratis aan mee kunt doen. Fietsactiviteiten in gemeente Assen én Doortrappen Drenthe:

Fietsclub Doortrappen Assen | 2023

In beweging blijven, genieten van de mooie natuur en in contact komen met gezellige andere seniore fietsliefhebbers. Klinkt dat voor u als de perfecte combinatie? Dan is een fietsclub misschien wel iets voor u. De komende tijd zet de Fietsersbond in Drenthe weer fietsclubs op. Ook in Assen. De fietsclubs zijn bedoeld om gezellig samen te fietsen en onderweg meer te leren over veiligheid op de fiets. Dit gaat in Assen onder begeleiding van een fietscoach. Lijkt het u leuk om mee te doen aan de fietsclub in Assen? Geef u dan op door een mail te sturen naar doortrappen@fietsersbond.nl.

Met een fietsclub fietst u geregeld een mooie uitgezette route tussen de tien en veertig kilometer. Dit gaat altijd in overleg en wat de groep aankan. Onderweg is er onder andere aandacht voor fietsen in een groep, op- en afstappen, remmen, lastige verkeerssituaties en fietsen op een e-bike. Ook komt er iedere maand een gastspreker langs, bijvoorbeeld een fietsenmaker, of een fysiotherapeut die tips geeft om vallen te voorkomen. In Assen-Oost hebben in 2021 de deelnemers van de bestaande fietsclub ‘Fietsen en buurtbakkie’ al plezier gehad van deze aanpak. De Fietsclub Doortrappen Assen 2022 startte onder begeleiding van de fietscoach Angela Schut-Gotlieb.

Driewielfiets Ontdekdag | 2023

Doortrappen Drenthe: veiliger fietsen tot je 100ste! Fietsen is fijn en gezond. Maar niet altijd vanzelfsprekend. Misschien voelt u zich onzeker op een gewone fiets. Misschien laat u uit angst om te vallen de fiets staan. Soms blijkt een driewielerfiets dan een uitkomst.

Drie- of vierwielfietsen zijn ideale fietsen voor wie niet meer zo goed durft te fietsen. Door de extra wielen hoeft u bij een driewieler of vierwieler niet zelf uw evenwicht te bewaren. Zo kunt u toch nog lekker met de fiets op pad.
driewieler fietsbakfiets

Bent u geïnteresseerd? Kom dan naar de Driewielfiets Ontdekdag, waar de Fietsersbond u alles vertelt over de drie-en vierwielers. 

Meer informatie?
Mail naar driewielfietsassen@ziggo.nl of bel naar 0592 355713 Henriette Jalink, vrijwilliger begeleiding driewielfietsers Fietsersbond Assen.

Zomerchallenge voor grootouders | 2023

De Zomerchallenge in Drenthe loopt zolang de zomervakantie duurt! Veilig Verkeer Nederland daagt alle opa's, oma's en (klein)kinderen uit om in de zomervakantie samen zoveel mogelijk te fietsen. De Zomerchallenge bestaat uit verschillende opdrachten die u tijdens het fietsen uitvoert. U sprokkelt plaatsnamen, speelt bingo en fietst een verhalentocht van de Drentse schrijver Chris Vegter. De opdrachten zijn gebundeld in een speciaal boekje waarin ook handige tips over (veilig) fietsen staan. Wie alle opdrachten uitvoert, maakt kans op het winnen van een dagje uit in Drenthe! Opgeven kan via www.vvn.nl/zomerchallengedrenthe.

Veilig blijven fietsen-test (online)

De Veilig blijven fietsen-test is er voor iedereen die veilig en vertrouwd wil blijven fietsen. In de test krijgt u vragen over bijvoorbeeld oversteken, voorrangsregels en verschillende verkeerssituaties. Na afloop krijgt u allerhande tips en adviezen. Op maat voor u, dankzij uw antwoorden op de vragen in de test. Nieuwsgierig? Doe de online test.

Workshop Het Nieuwe Fietsen | 22 sept 

Van 13.00 tot 15.30 uur in de Kloosterveste in Assen 

Veilig Verkeer Nederland (VVN) organiseert voor inwoners (60+) van Gemeente Assen de workshop ‘Het Nieuwe Fietsen’. Ook de ervaren fietser merkt weleens dat het fietsen anders is geworden. Het fietsen met de e-bike gaat sneller en het verkeer wordt drukker en ingewikkelder. Centraal staat hoe de deelnemers ervoor kunnen zorgen dat zij zich veilig voelen op de fiets en nog heel lang kunnen blijven fietsen. In de workshop ‘Het Nieuwe Fietsen’ delen deelnemers ervaringen met elkaar en geeft de adviseur van VVN gerichte tips en adviezen om zo lang mogelijk te kunnen genieten van het fietsen. 
`Het Nieuwe Fietsen` is heel anders dan een traditionele fietscursus. Het is geen verkeersles of fietscursus. Het gaat vooral om het delen van elkaars ervaringen en het bespreken van tips over de eigen veiligheid en hoe deelnemers daar zelf iets aan kunnen doen. Aan de hand van feiten, informatieve filmpjes, foto’s en stellingen komen verschillende onderwerpen aan de orde zoals:

  • Hoe ga ik om met anderen op het fietspad?
  • Hoe kan ik veilig fietsen op een druk fietspad? 
  • Hoe zorg ik dat ik in conditie blijf om goed te fietsen? 
  • Wat moet ik weten van de fiets of een e-bike? 

De koffie met wat lekkers staat klaar en deelname is gratis. De workshop wordt uitgevoerd op verzoek van Gemeente Assen. 

Aanmelden

Inwoners uit Gemeente Assen die geïnteresseerd zijn in de workshop ‘Het Nieuwe Fietsen’ kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar steunpuntnoord@vvn.nl o.v.v. VVN Het Nieuwe Fietsen Assen. Vermeld in de e-mail, uw naam, geboortejaar en telefoonnummer. Of via onze website: VVN Workshop Het Nieuwe Fietsen Assen | Veilig Verkeer Nederland Neem gerust uw buurman, buurvrouw, een familielid of kennis mee en meld hun ook gelijk aan.

Fietsvitaalteam 

Het Fietsvitaalteam van Veilig Verkeer Nederland is een van de Doortrapactiviteiten. Het Fietsvitaalteam bezoekt met verschillende evenementen, markten en fietsenwinkels in Drenthe met als doel senioren op een laagdrempelige manier te voorzien van informatie over fietsveiligheid. In de aanhanger die ze meebrengen, zit onder andere een elektrische fiets die bezoekers uit kunnen proberen, hulpmiddelen voor op de fiets om kennis mee te maken en foldermateriaal met handige fietstips. Wie vragen heeft over (veilig) fietsen kan de vrijwilligers van het Fietsvitaalteam het hemd van het lijf vragen.

Seniorenbeurs Mobiliteit en Veiligheid | 4 oktober

Op dinsdag 4 oktober is er van 11.00 tot 17.00 uur de Seniorenbeurs Mobiliteit en Veiligheid bij De Nieuw Kolk Weiersstraat 1 in Assen. Gezond en fit ouder worden is fijn. Wilt u weten welk vervoer u hiervoor allemaal kunt gebruiken en hoe dat veilig kan? Breng dan een bezoek aan de Seniorenbeurs Mobiliteit en Veiligheid. De entree is gratis. 

Seniorenbuurttraject

Met het Seniorenbuurttraject wil VVN senioren stimuleren veilig aan het verkeer deel te nemen om zo lang mogelijk mobiel te blijven. Dat is belangrijk, want senioren voelen zich geregeld onveilig in het verkeer. Bijvoorbeeld bij een lastige oversteek in de buurt, op een druk fietspad of bij een bedrijvig winkelcentrum om de hoek.
Tijdens het Seniorenbuurttraject gaat u aan de hand van een stappenplan van VVN samen met een werkgroep aan de slag om een of meerdere knelpunten in uw eigen buurt aan te pakken. Gezellig, informatief en waardevol voor de buurt. De gemeente is ook betrokken bij het traject en sluit aan waar nodig. Wilt u graag meedenken en doen? Opgeven kan door een mail te sturen naar steunpuntnoord@vvn.nl.

Meer informatie

Voor informatie over deze activiteiten, zie doortrappendrenthe.nl/activiteiten.
Heeft u specifieke vragen over Doortrappen-activiteiten in gemeente Assen neem dan contact op met info@assen.nl onder vermelding van Doortrappen.