Een blik in de noodopvang in de Expo hal

16 januari 2023
Voorpagina
Asielzoekers maken gaasjes om de malariamug tegen te gaan.

Sinds enkele weken kunnen vijfhonderd asielzoekers, woonachtig in de noodopvang Expo hal, hun eigen eten kopen en koken. Toen wij het gebruik van de Expo hal als noodopvang tot en met 31 mei 2023 verlengden, stelden we als een van de voorwaarden dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meer vrijwilligerswerk, klussen en dagbesteding gaat aanbieden. Naast het verzorgen van eten worden er meer activiteiten aangeboden. Binnen in de Expo hal bemannen vijf kappers een kapperskamer. Ook is er een eigen schoonmaakdienst, een fietsenreparatie en runnen een zestal asielzoekers de eigen ‘job office’.

Betrokkenheid

“Weet je wat mijn grote trots is?”, vraagt Roel Knijnenburg, coördinator zelfwerkzaamheid bij COA. Roel laat een werkplek zien waar zo’n twintig mannen aan grote tafels stukjes gaas van een grote rol afsnijden en in een zakje leggen. De malariamug wordt daarmee bestreden. “Zij maken ongeveer vijftien dozen met 4500 gaasjes per dag voor een opdrachtgever. Dit hoeven ze natuurlijk niet de hele dag te doen, maar het samen bezig zijn in een kleinschalige omgeving geeft hen wel het gevoel nuttig te zijn. ‘Sinds ik werk, voel ik dat ik weer leef’, zei een asielzoeker mij.”

Klussen in en om Assen 

Door heel Assen maken asielzoekers zich nuttig. Zo bouwden ze de ijsbaan op het Koopmansplein op en af en deelden ze de schaatsen uit. De najaar- en voorjaarsmarkt in het centrum zetten zij neer, net zoals de stands voor het wijkfeest in Assen-Oost. Ze werken samen met de NS en Arriva om op stations  vluchtelingen de weg te wijzen.

“Ik ben blij dat nu 150 mannen uit deze Expohal vrijwilligerswerk doen. We hebben nog 80 asielzoekers op een wachtlijst staan. Ik ben continu op zoek naar goede klussen voor hen”, aldus coördinator Roel.          

Asielaanvraag

Asielzoekers mogen in Nederland niet werken en geld verdienen, zolang hun asielaanvraag niet is toegekend. Ook kunnen zij geen opleiding volgen als ze geen asielstatus hebben. Dat is anders dan bij vluchtelingen uit Oekraïne. Nadat asielzoekers zijn geregistreerd in Ter Apel of Budel, kan de behandeling van hun verzoek tot een verblijfsvergunning in Nederland wel meer dan twee jaar duren. Voor vrijwilligerswerk ontvangen zij een kleine vergoeding.