Een hart onder de riem voor de vrijwilliger op de Nationale Vrijwilligersdag

05 december 2022
Voorpagina
Esther de Hesse, coordinator vrijwilligerswerk

Esther de Hesse, coordinator vrijwilligerswerk

Woensdag 7 december, is het Nationale Vrijwilligersdag. Bijna de helft van alle Nederlanders van boven de 15 jaar heeft zich tenminste één keer ingezet als vrijwilliger. Op scholen, in buurtcentra, bij (sport)verenigingen of evenementen. In zorginstellingen, besturen of musea, bijna overal steken vrijwilligers hun handen uit de mouwen. Esther de Hesse is coördinator vrijwilligerswerk van Vaart Welzijn. “Vrijwilligerswerk is onmisbaar. Doet men vrijwilligerswerk, dan betekenen ze iets voor een ander of voor de samenleving. Het kan zingeving geven en organisaties kunnen door vrijwilligerswerk zelfs beter functioneren. Het is heel goed dat we vrijwilligers op de Nationale Vrijwilligersdag, een hart onder de riem steken.”

Het levert  altijd wat op

Een jongere die voor studiepunten bij een project voor autisme vrijwilliger is en er daarna blijft werken omdat hij het leuk vindt. Iemand die moeilijk ter been is en zich door een vrijwilliger van en naar het ziekenhuis laat rijden en geniet van de aandacht. Een ouder iemand die vraagt spulletjes naar de kringloopwinkel te brengen. Esther: “Als je vrijwilliger bent, levert dat je altijd wat op. Je ontmoet andere mensen en je kan merken dat het nuttig is wat je doet. Iemand krijgt extra aandacht en dat is vaak prettig voor zowel de vrijwilliger als voor diegene waar het vrijwilligerswerk voor is.”

Vrijwilligerswerk via Vrijwilligers Informatie punt (VIP!)

Zoekt u vrijwilligerswerk? Via de site vipassen.nl/vacatures vindt u meer dan 170 vacatures van verschillende organisaties in Assen. Esther: “Het voordeel van deze site is dat we heel veel  vrijwilligerswerk in Assen gebundeld hebben. Het zoeken is niet moeilijk. U kunt het soort vrijwilligerswerk filteren op doelgroep, activiteit of werksoort. VIP!Assen stuurt dan uw reactie door naar de organisaties die vrijwilligers nodig hebben. VIP!Assen kan ook ondersteunen. Bijvoorbeeld als iemand niet goed weet welk vrijwilligerswerk diegene wil doen. Ook kunnen mensen en organisaties die vrijwilligers nodig hebben, dit op de website zetten. Daarnaast kunnen vrijwilligers een profiel aanmaken. Zo komen vraag en aanbod goed bij elkaar.”