Extra energietoeslag lage inkomens

28 april 2022
De energieprijzen zijn de afgelopen maanden fors gestegen. Veel huishoudens in Nederland moeten hogere energierekeningen betalen. Het Rijk heeft besloten om alle huishoudens gedeeltelijk te compenseren. Daarnaast krijgen huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum een extra vergoeding via een eenmalige extra energietoeslag van €800,-. 

Per 1 mei is het voor alle huishoudens in Assen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum mogelijk de eenmalige energietoeslag aan te vragen. De eenmalige energietoeslag is bedoeld voor inwoners met een zelfstandig huishouden, die door de stijgende prijzen voor energie te maken hebben met hogere energielasten. Inwoners die in aanmerking denken te komen, kunnen vanaf 1 mei via Werkplein Drentsche Aa (WPDA), deze bijdrage aanvragen. Ook is het mogelijk aan de balie van WPDA een papieren aanvraag in te dienen. De bijdrage wordt zo spoedig mogelijk na toekenning in termijnen van €200,- overgemaakt.  In april hebben de inwoners die op 1 januari 2022 bekend waren bij WPDA hun eerste termijn van de energietoeslag al uitbetaald gekregen.

Energiebelasting gaat omlaag

Voor alle huishoudens in Nederland wordt in 2022 de energiebelasting met ongeveer € 400,00 per huishouden verlaagd. Dit betekent dat u minder energiebelasting hoeft te betalen in 2022. Het afrekenen van deze belasting gaat via uw energieleverancier. U hoort van hen hoe en wanneer u dit voordeel krijgt. 
Extra geld voor de laagste inkomens Voor huishoudens met een laag inkomen (op of net boven het sociaal minimum) is het verlagen van de energiebelasting niet voldoende om financieel niet in de knel te komen. Er is door het Kabinet besloten om het bedrag dat deze huishoudens ontvangen te verhogen van €200,- naar een éénmalig bedrag van ongeveer € 800,00. Dit bedrag zal voor iedereen die voldoet aan de voorwaarden gelijk zijn.  

Zie ook het persbericht: Assen, Tynaarlo en Aa en Hunze keren energietoeslag vervroegd uit