Extra maatregelen hoge energieprijzen

Heeft u problemen met het betalen van uw (energie)rekening? Er zijn verschillende regelingen waar u gebruik van kunt maken.

Regelingen 

1. Heeft u een inkomen tot en met 120%externe-link-icoon van het sociaal minimum? Dan kunt u ook in 2023 gebruik maken van de eenmalige energietoeslag. U kunt deze toeslag vanaf februari 2023hierexterne-link-icoon aanvragen of kom langs bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA). De aanvragen in 2023 worden beoordeeld op basis van het inkomen in januari 2023. Bij variabele inkomsten wordt naar het inkomen van januari t/m maart 2023 gevraagd.

  • De huishoudens die bij WPDA bekend zijn, krijgen de energietoeslag 2023 automatisch op hun rekening overgemaakt.
  • De betaling van de energietoeslag gaat in termijnen.
  • Huishoudens die de energietoeslag in 2022 zelf aangevraagd hebben, moeten opnieuw een aanvraag indienen. De reden hiervan is dat het inkomen in tussentijd gewijzigd kan zijn.
  • Huishoudens die in 2022 de energietoeslag nog niet hebben aangevraagd, maar wel in aanmerking denken te komen, kunnen ook een aanvraag indienen bij WPDA.
  • Deze regeling geldt ook voor uitwonende studenten en zelfstandig wonende jongeren van 18, 19 en 20 jaar

2. Inwoners met een inkomen tussen de 120% en 130% van het sociaal minimum die in 2022 een toeslag hebben ontvangen krijgen een nabetaling van 500,00 Euro. U hoeft niets aan te vragen en krijgt automatisch bericht en een betaling via WPDA.

Wilt u meer weten? Dan kunt u contact opnemen met Werkplein Drentsche Aa (WPDA) via www.wpda.nlexterne-link-icoon of kom langs bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA). 

Naast de vergoeding kunt u mogelijk ook energie besparen. Energie die u niet verbruikt hoeft u tenslotte ook niet te betalen. Bij het Drents Energie Loketexterne-link-icoon vindt u meer informatie hierover.

Veelgestelde vragen over de energietoeslag

U kunt de energietoeslag aanvragen bij het WPDAexterne-link-icoon.

De energietoeslag voor mensen met een inkomen tussen 120% en 130% van het sociaal minimum is alleen in 2022. Hiervoor kunnen geen nieuwe aanvragen worden ingediend. Heeft u een inkomen tot 120% van het sociaal minimum? Dan kunt u in aanmerking komen.

De energietoeslag 2023 is aan te vragen tot 31 augustus 2024.

Naast de vergoeding kunt u mogelijk ook energie besparen. Energie die u niet verbruikt hoeft u tenslotte ook niet te betalen. Bij het Drents Energie Loketexterne-link-icoon vindt u meer informatie hierover.

Loopt u vast vanwege de hoge kosten van uw energierekening? Dan kunt u – ongeacht uw inkomen - altijd contact opnemen met het WPDA. Samen met u kijken we naar mogelijke oplossingen om u te helpen. 

Lukt het niet om het digitale aanvraagformulier in te vullen? U kunt terecht voor hulp bij het Informatiepunt Digitale overheidexterne-link-icoon in de DNK, bij de buurtteams van Vaart welzijnexterne-link-icoon of bij de balie van de WPDA.