Extra maatregelen hoge energieprijzen

Heeft u problemen met het betalen van uw (energie)rekening? Er zijn verschillende regelingen waar u gebruik van kunt maken.

Regelingen 

1.Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor de meeste huishoudens. Deze regelingen worden automatisch verrekend bij uw energierekening.

2.Heeft u een inkomen tot en met 120% van het sociaal minimum? Dan kunt u ook in 2023 gebruik maken van de eenmalige energietoeslag. U kunt deze toeslag vanaf februari 2023 hier aanvragen of kom langs bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA). De aanvragen in 2023 worden beoordeeld op basis van het inkomen in januari 2023. Bij variabele inkomsten wordt naar het inkomen van januari t/m maart 2023 gevraagd.

  • De huishoudens die bij WPDA bekend zijn, krijgen de energietoeslag 2023 automatisch op hun rekening overgemaakt.
  • De betaling van de energietoeslag gaat in termijnen.
  • Huishoudens die de energietoeslag in 2022 zelf aangevraagd hebben, moeten opnieuw een aanvraag indienen. De reden hiervan is dat het inkomen in tussentijd gewijzigd kan zijn.
  • Huishoudens die in 2022 de energietoeslag nog niet hebben aangevraagd, maar wel in aanmerking denken te komen, kunnen ook een aanvraag indienen bij WPDA.
  • Deze regeling geldt ook voor uitwonende studenten en zelfstandig wonende jongeren van 18, 19 en 20 jaar

3.Inwoners met een inkomen tussen de 120% en 130% van het sociaal minimum die in 2022 een toeslag hebben ontvangen krijgen een nabetaling van 500,00 Euro. U hoeft niets aan te vragen en krijgt automatisch bericht en een betaling via WPDA.


Wilt u meer weten? Dan kunt u contact opnemen met Werkplein Drentsche Aa (WPDA) via www.wpda.nl of kom langs bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA). 

Naast de vergoeding kunt u mogelijk ook energie besparen. Energie die u niet verbruikt hoeft u tenslotte ook niet te betalen. Bij het Drents Energie Loket vindt u meer informatie hierover.

Veelgestelde vragen over de energietoeslag

U kunt de energietoeslag aanvragen bij het WPDA.

Zie hiervoor de website van WPDA.

De energietoeslag voor mensen met een inkomen tussen 120% en 130% van het sociaal minimum is alleen in 2022. Hiervoor kunnen geen nieuwe aanvragen worden ingediend. Heeft u een inkomen tot 120% van het sociaal minimum? Dan kunt u in aanmerking komen.

Als uw inkomen tot 120% van het sociaal minimum is, kunt u in 2023 opnieuw energietoeslag aanvragen. Dit kan vanaf februari 2023.

Naast de vergoeding kunt u mogelijk ook energie besparen. Energie die u niet verbruikt hoeft u tenslotte ook niet te betalen. Bij het Drents Energie Loket vindt u meer informatie hierover.

Het Rijk zoekt op dit moment naar een oplossing voor huishoudens met zo’n gezamenlijke aansluiting om hen wel te laten profiteren van het prijsplafond per 1 januari 2023. Op de website van het Rijk vindt u meer informatie. Heeft u hulp nodig bij het betalen van uw energierekening. Dan kunt u wel een aanvraag doen bij het Noodfonds. 

Loopt u vast vanwege de hoge kosten van uw energierekening? Dan kunt u – ongeacht uw inkomen - altijd contact opnemen met het WPDA. Samen met u kijken we naar mogelijke oplossingen om u te helpen. 

Lukt het niet om het digitale aanvraagformulier in te vullen? U kunt terecht voor hulp bij het Informatiepunt Digitale overheid in de DNK, bij de buurtteams van Vaart welzijn of bij de balie van de WPDA.