Extra maatregelen hoge energieprijzen

Heeft u problemen met het betalen van uw (energie)rekening? Er zijn verschillende regelingen waar u gebruik van kunt maken.

Regelingen 

1. Heeft u een inkomen tot en met 120% van het sociaal minimum? Dan kunt u ook in 2023 gebruik maken van de eenmalige energietoeslag. U kunt deze toeslag vanaf februari 2023 hier aanvragen of kom langs bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA). De aanvragen in 2023 worden beoordeeld op basis van het inkomen in januari 2023. Bij variabele inkomsten wordt naar het inkomen van januari t/m maart 2023 gevraagd.

 • De huishoudens die bij WPDA bekend zijn, krijgen de energietoeslag 2023 automatisch op hun rekening overgemaakt.
 • De betaling van de energietoeslag gaat in termijnen.
 • Huishoudens die de energietoeslag in 2022 zelf aangevraagd hebben, moeten opnieuw een aanvraag indienen. De reden hiervan is dat het inkomen in tussentijd gewijzigd kan zijn.
 • Huishoudens die in 2022 de energietoeslag nog niet hebben aangevraagd, maar wel in aanmerking denken te komen, kunnen ook een aanvraag indienen bij WPDA.
 • Deze regeling geldt ook voor uitwonende studenten en zelfstandig wonende jongeren van 18, 19 en 20 jaar

2. Inwoners met een inkomen tussen de 120% en 130% van het sociaal minimum die in 2022 een toeslag hebben ontvangen krijgen een nabetaling van 500,00 Euro. U hoeft niets aan te vragen en krijgt automatisch bericht en een betaling via WPDA.

Wilt u meer weten? Dan kunt u contact opnemen met Werkplein Drentsche Aa (WPDA) via www.wpda.nl of kom langs bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA). 

Naast de vergoeding kunt u mogelijk ook energie besparen. Energie die u niet verbruikt hoeft u tenslotte ook niet te betalen. Bij het Drents Energie Loket vindt u meer informatie hierover.

Tijdelijk Noodfonds Energie: 

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen, een deel van de energierekening gedurende 6 maanden na de aanvraag. De uitbetaling gaat via de energieleverancier. U kunt de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen op www.noodfondsenergie.nl. Een aanvraag indienen kan tot en met 31 maart 2024.

Het Noodfonds kijkt hoe hoog uw energierekening is in vergelijking met uw gezamenlijk inkomen in het huishouden. Als de energierekening meer dan 8 of 10% van uw inkomen bedraagt, dan betaalt het Noodfonds de rest van de energierekening via de energieleveranciers. Het maakt niet uit welke leverancier u heeft.

Voor wie is het Noodfonds Energie?

 • U heeft samen een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat gaat concreet om € 3.200 (alleenstaand) en € 4.480 (samenwonend). Deze bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
 • U heeft zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
 • De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen: 
  • Voor mensen tot 130% van het sociaal minimum: hoger dan 8% van het gezamenlijk bruto-inkomen,
  • of voor mensen tot 200% sociaal minimum: hoger dan 10%.

Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen.  

U kunt een check doen op de site van het Noodfonds www.noodfondsenergie.nl om te kijken of u in aanmerking komt en daar ook een aanvraag doen.

Ook familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen daar via een machtiging de aanvraag voor iemand anders doen. Een aanvraag indienen kan tot en met 31 maart 2024. Heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Noodfondslijn via 085 - 088 1111

Veelgestelde vragen over de energietoeslag

U kunt de energietoeslag aanvragen bij het WPDA.

Zie hiervoor de website van WPDA.

De energietoeslag voor mensen met een inkomen tussen 120% en 130% van het sociaal minimum is alleen in 2022. Hiervoor kunnen geen nieuwe aanvragen worden ingediend. Heeft u een inkomen tot 120% van het sociaal minimum? Dan kunt u in aanmerking komen.

De energietoeslag 2023 is aan te vragen tot 31 augustus 2024.

Naast de vergoeding kunt u mogelijk ook energie besparen. Energie die u niet verbruikt hoeft u tenslotte ook niet te betalen. Bij het Drents Energie Loket vindt u meer informatie hierover.

Loopt u vast vanwege de hoge kosten van uw energierekening? Dan kunt u – ongeacht uw inkomen - altijd contact opnemen met het WPDA. Samen met u kijken we naar mogelijke oplossingen om u te helpen. 

Lukt het niet om het digitale aanvraagformulier in te vullen? U kunt terecht voor hulp bij het Informatiepunt Digitale overheid in de DNK, bij de buurtteams van Vaart welzijn of bij de balie van de WPDA.