Gelijkgestemden ontmoeten op de Drentse Veteranendag

04 april 2023
Voorpagina

Afgelopen zaterdag bezochten meer dan 350 veteraren de twaalfde Drentse Veteranendag in Assen. De dag begon bij het monument voor veteranen bij het Provinciehuis. Er werden bloemen gelegd door burgemeester Marco Out en de commissaris van de Koning. De Drentse Veteranendag is vooral een plek om gelijkgestemden te ontmoeten. Gerard, oud veteraan, die op meerdere missies is geweest vertelt: “Veteranen hebben iets gedaan, waar anderen stoppen. Wij gingen door. Koste wat het kost. Op de Drentse Veteranendag ontmoet je lotgenoten. Je hebt aan een half woord genoeg. Je voelt dat we iets gemeenschappelijks hebben beleefd. Dat is een soort bevrijding.”

Berichten onderscheppen

Gerard kwam in 1978 als telegrafist bij het leger. Op zijn missies, de eerste was in 1998 in Bosnië, heeft hij altijd inlichtingen ingewonnen. “We onderschepten berichten die voor ons of voor bepaalde groeperingen belastend waren. Op grond daarvan werden er tijdig maatregelen genomen of acties uitgevoerd om zo erger te voorkomen. Het ging er altijd om: wie is het snelst en wie is het slimste? Een groot vraagteken was, wat er werd gedaan met die onderschepte inlichtingen? Met niemand kon ik daarover praten. Fabrieken werden ontmanteld, hele dorpen omsingeld of mensen werden opgepakt. Hoewel ik (en de meesten) in het ongewisse werd gelaten over de genomen beslissingen, voelde ik op m’n klompen aan dat die onderschepte informatie een groot deel uitmaakte van de ingezette acties.

De klap

Als je met pensioen bent, komt de klap pas. Bijna iedere dag komen er dingen terug waarvan ik niet weet of ik daar goed aan heb gedaan. Wat is het gevolg geweest van wat ik heb doorgegeven? Soms voel ik me daar schuldig over. Ik kan het met heel weinig mensen delen. Dat is best belastend. Daarom is het ook zo belangrijk dat er een mogelijkheid is om over je missies te kunnen praten. “In Smilde had je vroeger het Veteranenhuis. Daar kwam ik vaak. Maar dat is er niet meer. Veteranen hebben geen onderkomen. Ook niet in Assen. Ik spreek voor alle veteranen als ik zeg dat zij veel behoefte hebben om te delen wat zij hebben meegemaakt. Ik hoop echt dat er voor ons een onderkomen komt.”

Kranslegging

Burgemeester Marco Out legde afgelopen zaterdag bloemen bij het monument van de Drentse Veteranen bij het provinciehuis voor het Provinciehuis. Ook commissaris van de koning Jetta Klijnsma heeft bloemen gelegd. Het programma van de Veteranendag vond verder plaats in de Bonte Wever. Luitenant - generaal b.d. Mart de Kruif en veteraan Edwin de Wolf waren te gast. De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ begeleidde de bijeenkomst muzikaal.