Gemeentelijke bestelbus naar Oekraïne

04 juli 2023
Voorpagina

Een bestelbus die we tot voor kort zelf gebruikten, gaat op korte termijn materialen en levensmiddelen transporteren in Oekraïne. De werkgroep ‘Sta op voor Oekraïne’ krijgt donderdag 6 juli de sleutels van de bus overhandigd door wethouder Cor Staal. De bus is bestemd voor de Novovorontsovka in de regio Kherson in Oekraïne.

Wethouder Cor Staal: ‘De gemeente Assen wil graag helpen bij de noodhulp en de wederopbouw van Oekraïne. Daarvoor hebben we Oekraïnefonds opgericht. Het is heel mooi dat we hulp kunnen bieden via bestaande, lokale organisaties. Die weten waar de hulp het beste van pas komt. Voor de gemeente is het schenken van de bestelbus een klein gebaar. Maar in de regio waar de bus zal worden ingezet is het een belangrijk teken van hoop en herstel.’

De bewoners uit dit gebied, nabij de voormalige frontlinie, willen niets liever dan de oorlogsschade herstellen. En daar gaat deze bus een belangrijke rol in spelen; transport van materialen en levensmiddelen.

Werkgroep

Een lid van de werkgroep, die zijn basis vindt in de Protestantse Kerk Assen (PKA), gaat eind deze week de bus persoonlijk overbrengen naar de lokale organisatie die met de wederopbouw belast is. Tegelijkertijd gaat een vrachtwagen met inventaris voor een lagere school naar hetzelfde gebied. Met deze schoolinventaris kan de schuilkelder onder de school heringericht worden wat een belangrijk signaal is van wederopbouw en hoop. Streven is om de school in september weer te kunnen gebruiken. De transporten zijn onderdeel van een wederopbouwproject van de plaatselijke lagere school. De werkgroep ‘Sta op voor Oekraïne’ adopteerde dit wederopbouwproject.

Hulptransport

Al lange tijd bestaan contacten met deze geteisterde regio wat inmiddels leidde tot een vijftal hulptransporten. Met hulporganisaties De Leeuw Kyiv en Hope4Ukraïne ontstond een intensieve en succesvolle samenwerking voor deze hulptransporten. De wederopbouw van de school en hulp bij het herstel van de regio krijgt met dit gebaar een flinke impuls.