Heb je moeite met lezen of schrijven? Loop er niet meer rond

23 februari 2024
Voorpagina

Het Taalhuis in de bibliotheek van De Nieuwe Kolk telt honderd vrijwilligers. Met elkaar helpen de vrijwilligers mensen om beter te leren lezen, schrijven en rekenen. Eén van de vrijwilligers is Karin Postma. Sinds een klein jaar geeft zij lees- en schrijfles. 

Per toeval kwam Karin in aanraking met het Taalhuis. “Ik kende Het Taalhuis niet totdat ik een vroegere buurvrouw tegenkwam. Zij gaf aan dat ze daar aan iemand lesgeeft”, vertelt ze. “Nu ik er zelf lesgeef, is mij duidelijk dat Het Taalhuis veel meer bekendheid moet krijgen. Want als je niet (goed) kan lezen of schrijven, krijg je dingen in deze wereld niet mee en zet je jezelf aan de zijlijn. En dat is helemaal niet nodig.”

Veel voldoening

Als vrijwilliger leer je natuurlijk hoe je les moet geven. Karin is begonnen met een boekje uit de bibliotheek met grote letters, korte zinnen en humor. Nu gebruikt ze een boekje van Het Taalhuis. “Het persoonlijke contact vind ik belangrijk”, geeft Karin aan. “We leven in maatschappij waar we niet meer zo bezig zijn met elkaar. Als je dan laaggeletterd bent, krijgt dat vaak geen enkele aandacht. Willem (niet de echte naam) die ik les geef, krijgt die ruimte. Die kan zich uitspreken. Het geeft mij veel voldoening te merken dat hij dat prettig vindt.”

Ga naar Het Taalhuis om te leren lezen en schrijven

Willem geeft een tip als je niet goed kan lezen of schrijven. “Schaam je niet. Je schiet er niets mee op. Ik merk hoe belangrijk het is om goed te kunnen lezen en schrijven.