Home-Start biedt gratis opvoedondersteuning aan gezinnen

19 december 2022
Voorpagina
De organisatie van Home-Start voor 't Markehuus

’Help, mijn kind wil geen groente eten!’’ 

Home-Start is een wereldwijd programma om tijdelijke en lichte opvoedondersteuning te bieden aan gezinnen met kinderen tot en met 18 jaar. Deze gezinnen worden ondersteund door getrainde en ervaringsdeskundige vrijwilligers. Home-Start is er voor vragen, ondersteuning, het uitbreiden van het sociale netwerk en het bieden van een luisterend oor.

Home-Start is een effectief bewezen programma en heeft op langere termijn veel effect op gezinnen. ‘’Het voorkomt problemen, we zitten voornamelijk in het preventieve veld. Zelf ben ik moeder van vier kinderen en hier zit ook een flinke uitdaging in", vertelt Fatiha Aharouil, coördinator van Home-Start Assen. ‘’Ik weet hoe het voelt om onzeker te zijn en bang om was bang om hulp te vragen. Maar opvoeden doe je samen: het maakt je sterker en vaardiger in het ouder zijn. Hulp zoeken is geen falen. Het doel is om straks sterke en gezonde kinderen mee te laten draaien in de maatschappij. Er zijn genoeg mensen die willen ondersteunen, want opvoeden is gewoon zwaar. Ik hoop dat mensen dit ten harte nemen.’’

Subsidie

Op dit moment biedt Home-Start met elf vrijwilligers ondersteuning aan tien gezinnen in Assen, maar er zijn ook al een aantal cases afgesloten dit jaar. ‘’Het afsluiten van een case is mooi om te zien. Je ziet ouders groeien en zij hebben het vertrouwen in opvoeden weer terug gekregen. Ouders hebben vaak weinig veerkracht of zien door de bomen het bos niet meer. Het is fijn dat al onze vrijwilligers deze gezinnen kunnen bijstaan’’, vertelt Fatiha. Wij als gemeente subsidiëren het programma voor twintig gezinnen op jaarbasis. ‘’Gemiddeld bieden we een ondersteuningsperiode van negen maanden tot een jaar. Gezinnen mogen maximaal anderhalf jaar ondersteunt worden vanuit dit programma. Is het doel binnen die anderhalf jaar niet bereikt, dan ga ik in gesprek met de ouders en kijken we samen welke hulp er verder nodig is", aldus de coördinator.

Aanmelden

Gezinnen kunnen zichzelf voor het opvoed- en ondersteuningsprogramma aanmelden, maar worden ook regelmatig doorverwezen door de GGD, Vaart Welzijn of ons. ‘’We hebben het liefst dat gezinnen zichzelf aanmelden. Dat betekent namelijk dat de motivatie hoog zit om ondersteuning te krijgen. Zodra er een aanmelding binnenkomt volgt er een intake. Hier probeer ik erachter te komen wat de ondersteuningsvraag is. Ik zoek hierbij echt de match en kijk naar karakter en achtergrond van zowel de vrijwilliger als het gezin. Na drie gesprekken tussen gezin en vrijwilliger neem ik contact op met beiden om te zien of de klik er is, wanneer dit niet zo is kijk ik of er een andere vrijwilliger geschikt blijkt.’’

Er wordt sinds vorig jaar ook eenmaal per maand een vadercafé in Assen gehouden. ‘’Vaders hebben een belangrijke rol in de opvoeding, maar worden nog weleens vergeten. Tijdens het vadercafé geven we vaders de kans om te kunnen sparren waar zij tegenaan lopen. Er is een mannelijke gespreksleider, écht mannen onderling dus’’, zegt Fatiha lachend. ‘’Ook vaders lopen tegen dingen aan en vaders mogen er ook zijn.’’ Eenmaal per maand worden er ook ouderochtenden aangeboden in ’t Markehuus aan de Scharmbarg 35. Hier kunt u lekker ontbijten met andere ouders en in gesprek over de opvoeding. Met als doel: van elkaar leren.

Wilt u meer informatie over de activiteiten van Home-Start of kennismaken met het programma? Kijk dan op www.home-start.nl/assen/home of bel met 06-57229579.