Job Office in asielzoekerscentrum geopend

09 februari 2024
Voorpagina

Vorige week opende wethouder Cor Staal het Job Office in het asielzoekerscentrum (AZC) aan de Scherpersmaat. Bewoners van het AZC kunnen hiermee sneller werkervaring opdoen. Denk hierbij aan betaald werk, vrijwilligerswerk, stages, activiteiten of klusjes binnen het centrum. Ook is het Job Office een eerste stap in het uitvoeren van de motie ‘Snellere start, sterkere toekomst’ die de gemeenteraad in de zomer heeft aangenomen. Fracties vroegen daarin het college zich hard te maken om asielzoekers en statushouders sneller te laten deelnemen aan de arbeidsmarkt. In het AZC verblijven zo’n duizend bewoners.   

Meedoen en een zinvolle dagbesteding

Wethouder Cor Staal is blij dat het Job Office van start gaat. “Werk is zoveel meer dan geld verdienen. Werk is deelnemen aan de maatschappij. Het geeft je een fijne en zinvolle dagbesteding en je ontmoet elkaar. Werk kan je blij maken en is haast onmisbaar om de Nederlandse taal goed te leren. Als er belemmeringen zijn om asielzoekers goed te laten meedoen aan de maatschappij, dan wil ik die graag wegnemen.” Samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Werkplein Drentsche Aa (WPDA) werken wij de komende periode samen aan kaders om de motie ‘Snellere start, sterkere toekomst’ zo goed mogelijk vorm te geven.

Veelzijdiger werkaanbod 

Het AZC is al langere tijd bezig met (vrijwilligers)werk. Er is bijvoorbeeld een ploeg bewoners die eten inkoopt en een groep die dagelijks kookt. Vijftig asielzoekers hebben een betaalde baan. Roel Knijnenburg van het COA vertelt: “Met het Job Office kunnen we veel meer gestructureerd werken en zijn we veelzijdiger in het aanbieden van activiteiten, klussen en betaald of onbetaald werk. Ik vind zelf het vrijwilligerswerk een goede opstap naar betaald werk en zou graag zien dat meer van onze inwoners in Assen vrijwilligerswerk gaan doen. Bijvoorbeeld in de zorg.”

Vervallen eis

Tot voor kort mochten asielzoekers maximaal 24 weken per jaar werken. Vorig jaar oordeelde de rechter dat dat dit in strijd is met het Europese recht. De 24-weken-eis kwam toen te vervallen. Dat maakt werken en kunnen blijven werken voor bewoners van het AZC een stuk makkelijker. Ook geeft het werkgevers de mogelijkheid eenvoudiger asielzoekers in dienst te nemen.