Koninklijke onderscheidingen uitgereikt in raadzaal

26 april 2023
Voorpagina

Maar liefst elf bewoners van onze stad hebben woensdag 26 april een koninklijke onderscheiding ontvangen. Vier van hen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De overige inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Marco L.J. Out heeft de onderscheidingen uitgereikt in een drukbezochte raadzaal.

Nelie Schouten

Nelie Schouten is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is sinds 1978 actief binnen de wielersport. Eerst als vrijwilliger en later als jurylid bij regionale, nationale en internationale wedstrijden. Ook was ze actief als jurycoördinator binnen de KNWU en was ze koersdirecteur van de Ronde van het Ronostrand (nu het Roder Wielerweekend). Binnen de KNSB was mevrouw Schouten actief bij de organisatie van marathonwedstrijden op de Weissensee in Oostenrijk en de jaarlijkse landelijke competitiewedstrijden voor het marathonschaatsen op de kunstijsbanen. In 2021 is zij toegetreden tot het bestuur van de Scheidsrechterscommissie marathonschaatsen van de KNSB.

Annette Timmer

Annette Timmer is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar jarenlange inzet voor de cultuur van Assen en Drenthe bij verschillende organisaties. Ze was bijvoorbeeld één van de initiatiefnemers van Stichting De Literaire Hemel en stond aan de wieg van het literaire zomerfestival Zomerzinnen. Ze is ruim twintig jaar actief binnen het Prins Bernhard Cultuurfonds, sinds 2011 lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Nederlands Museum Kinderwereld en maakt vanaf 2017 deel uit van de Adviescommissie Culturele Prijs van Drenthe.

Alfred Welink

Alfred Welink is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn vele jaren inzet voor ondernemerschap in Nederland. Zo was hij vice-voorzitter en voorzitter van VNO-NCW Noord en voorzitter van VNO-NCW MKB Noord. In 2015 was hij mede initiatiefnemer van NLInvesteert, een platform voor mkb-financiering.  Daarnaast was hij vice-voorzitter van de Economic Board Noord Nederland. Momenteel is hij actief als vice-voorzitter van de raad van toezicht bij zorginstelling Interzorg, lid van de selectiecommissie Noord bij Stichting Koning Willem I prijs voor het bedrijfsleven en voorzitter van de Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis.

Jaap Krikke

Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is Jaap Krikke vanwege zijn inzet voor andere veteranen sinds 1966. Voor de vereniging Contact Oud- en actief dienende Mariniers (COM) vervulde hij diverse (bestuurs-)functies bij de voormalige afdeling Groningen-Drenthe en hij is nog steeds actief binnen de huidige afdeling Noord. Bij de Algemene Vereniging Oud Marinepersoneel (AVOM) was hij actief als voorzitter. Daarnaast is hij lid van het bestuur van de Stichting Drentse Veteranen en nauw betrokken bij de organisatie van de Drentse Veteranendag.

Pieter Veenstra

Pieter Veenstra is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verschillende activiteiten als vrijwilliger. Zo is hij sinds 1989 actief bij de Protestantse Kerk Assen, onder andere als diaken. Ook is hij al geruime tijd vrijwilliger/verpleger bij de diaconale Vaartweek Drenthe en meer recent bij Theehuis de Boskamp en de Wereldwinkel Assen. De heer Veenstra ontving zijn onderscheiding en gelukwensen digitaal.

Annie Franken-Smeenge

Annie Franken-Smeenge is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze heeft meer dan 45 jaar als vrijwilliger gewerkt bij de Asser Atletiek- en Triathlonvereniging (AAC'61). Ze begon met het maken van het clubblad. Later volgde ze een jurycursus en werd ze een jurylid bij verschillende wedstrijden zoals Wereldspelen, Paralympics, Nationale Kampioenschappen, regionale wedstrijden en clubwedstrijden. In de laatste jaren was ze vooral betrokken bij schoolatletiekwedstrijden.

Douwe Janssen

Douwe Janssen is ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is al sinds 1972 actief bij de Nederlands Gereformeerde Kerk en later bij de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Assen-Zuid in verschillende rollen. Daarnaast schrijft hij al langere tijd columns en artikelen voor het magazine Elisabeth en het Kerkblad van het Noorden. Als vrijwilliger bij Gevangenenzorg Nederland biedt hij al jarenlang hulp en begeleiding aan gevangenen, ex-gevangenen, mensen in de TBS en aan de achterblijvende familie.

Bert Holterman

Ook Bert Holterman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is al sinds 1975 vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse EHBO-vereniging, afdeling Assen en helpt bij veel evenementen als hulpverlener. Tegelijkertijd werd hij ook lid van de International Police Association (IPA). Hij is daar onder andere actief geweest als penningmeester en momenteel is hij vice-voorzitter van de IPA Noord-Nederland.

Jan Lagendijk

Jan Lagendijk is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is vrijwilliger en stadsgids bij de Asser Historische Vereniging en is voorzitter van de Stichting Noorderbegraafplaats Assen. Verder is hij ook betrokken bij de organisatie van de Open Monumentendag.

Echtpaar Jokshorst

Tenslotte zijn Jantje Jokshorst-Eggens en haar man Gerard Jokshorst benoemd tot Leden in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Jokshorst-Eggens is meer dan dertig jaar vrijwilliger geweest bij de Vijverhof. Ze was al die jaren de drijvende kracht achter het handwerken op woensdagochtend voor de bewoners. Naast de handwerkochtend begeleidde ze ook bewoners bij verschillende andere activiteiten zoals sjoelen en wandelen en hielp ze mee met het organiseren van de kerstmarkt. Meneer Jokshorst is meerdere jaren als vrijwilliger actief geweest op het TT Circuit Assen. Onder andere als baancommissaris. Hij was ook vrijwilliger bij het Drents Archief en samen met mevrouw Jokshorst bracht hij jarenlang op dinsdagavond koffie rond op de afdelingen van de Vijverhof.

Terug kijken

De ceremonie is terug te kijken via YouTube.