Mantelzorgers in het zonnetje op de Dag van de Mantelzorg

10 november 2022
Voorpagina
De heer Buikema op zijn verjaardag, met zijn kinderen achter het raam zwaaiend naar hem

‘Die glimlach om zijn mond, daar doe je het voor’ 10 november is de dag van de Mantelzorg. Op deze dag zetten we de bijna vijf miljoen mantelzorgers in Nederland in het zonnetje. Mantelzorgers spelen een belangrijke rol bij mensen, die voor kortere of langere tijd ondersteuning nodig hebben. Zij leveren onbetaald een grote bijdrage aan de zelfredzaamheid van deze mensen. Mantelzorgers verzorgen vaak iemand uit hun directe omgeving. Een partner, ouder of kind, maar het kan ook een ander familielid, vriend of kennis zijn.  

Zes jaar mantelzorger

De 101 jarige meneer Buikema is blind en doof en lijdt aan hartfalen. Hij beweegt zich voort met een rollator. Ook zit hij in een rolstoel. Omdat hij bij zijn zoon in Zuidlaren inwoont, hoeft hij niet naar een verzorgingstehuis. De afgelopen zes jaar komt dochter Rita iedere dinsdagochtend om acht uur bij haar vader. Rita vertelt: “We ontbijten samen, ik doe de was, verschoon zijn bed, doe boodschappen en samen nemen we de post door. Ik lees hem de krant voor, we praten erover en we lopen een rondje. En Buurtzorg, een team van twaalf beroepskrachten, komt iedere dag.” Buurtzorg helpt meneer Buikema ’s ochtends met opstaan en wassen en komt ’s avonds zodat hij weer naar bed kan.

Een cadeautje

Rita: “Het allermooiste is dat mijn vader zo goed van geest is. Dat is echt een cadeautje. Via zijn gehoorapparaat kan hij nog een luisterboek ‘lezen’. Blij zijn om iets kleins, die glimlach om zijn mond, daar doe je het voor. Ik heb naast mijn broer nog twee zussen. We hebben onze taken verdeeld. Iedereen draagt bij wat we kunnen. Voor mijn vader zorgen is geen verplichting. Het moet echt uit je hart komen. Ook is het belangrijk een netwerk op te bouwen. Zo komt er iemand van de kerk regelmatig langs, hadden we een voorlees juf, komen de buren en is er een werkster. Bezoek stemmen we vaak even af. Zo is mijn vader eigenlijk nooit alleen.”

Netwerk Informele Zorg Assen

In Assen proberen we niet alleen op de Dag van de Mantelzorg, maar alle dagen van het jaar onze mantelzorgers te waarderen. Bent u mantelzorger? Sluit u dan aan bij het Netwerk Informele Zorg in Assen. Hier vindt u organisaties die u kunnen helpen, kunt u in contact komen met mede-mantelzorgers en een waardering aanvragen. Kijk voor meer informatie op https://informelezorgassen.nl.