Meest gestelde vragen over afval

Hoe kan ik inloggen op de AfvalWijzer?

Alle inwoners van de gemeente Assen kunnen gebruik maken van de website van Afvalwijzer http://www.mijnafvalwijzer.nl/ . Door in te loggen met uw postcode en huisnummer (+ eventueel een toevoeging) komt u terecht op de site ‘Mijn Afvalwijzer’. Daar vindt u de afvalkalender voor uw adres en diverse informatie over afval in de gemeente. Hier kunt u zelf instellen of en wanneer u een herinneringsmail wilt ontvangen en wanneer, welke container op uw adres wordt geleegd.

AfvalWijzer App

Logt u in via uw smartphone of tablet, dan kunt u ook (gratis) de AfvalWijzer App downloaden. Deze is geschikt voor Apple, Android en Windows en kunt u downloaden uit de Appstore, Google Play en Windows Store. U kunt zelf ‘notificaties’ instellen om een herinnering te ontvangen wanneer, welke container op uw adres wordt geleegd.

Hoe kom ik aan de afvalzakken voor plasticafval?

Deze zakken kunt u gratis afhalen aan de balie van het stadhuis of in het Duurzaamheidscentrum, het Milieupark, buurtteam Lariks Pittelo aan de Delft 73 of bij één van de wijkcentra in uw buurt (De Componist, De Schulp, ‘t Markehuus, De Dissel, MFA Kloosterveen, MFA Baggelhuizen).

Hoe kom ik aan een tweede grijze container?

De gemeente Assen geeft alleen in uitzonderingsgevallen een tweede grijze container uit.

  • Een medische container is altijd een grijze container met grijze deksel ( dit i.v.m. privacy). Er mag alleen medisch afval in deze container gegooid worden. Hier wordt ook op gecontroleerd.
  • Een luiercontainer is altijd een grijze container met een gele deksel ( voor minimaal 2 kinderen onder 4 jaar)

Als er speciale omstandigheden zijn waardoor u meer restafval heeft kunt u een afspraak maken met een afvalcoach. De afvalcoach bekijkt met u wat voor u de beste oplossing is. U kunt een afspraak maken door te bellen met 14 0592 of mail naar info@assen.nl

Hoe voorkom ik geuroverlast als ik luiers in mijn grijze container doe?

U kunt met bijvoorbeeld een klein plankje zorgen dat de container ongeveer een centimeter open blijft staan. Dan drogen de luiers uit. Dit geeft minder geuroverlast. Daarnaast kunt u de luiers ook verpakken in afgesloten plastic zakken.

Hoeveel containers mag een huishouden hebben?
Verplicht voor Laagbouw:

  • 1 grijze container voor restafval
  • 1 groene container voor gft-afval
  • 1 blauwe container voor papierafval

U kunt een tweede GFT-container aanvragen, hier zijn geen voorwaarden aan verbonden. Optionele containers zijn:

  • 1 oranje container voor PMD
  • 1 container voor luiers, mits u 2 kinderen of meer heeft onder die jonger dan 4 jaar zijn.

U kunt alleen op medische gronden een extra container voor restafval krijgen. U dient dit zelf aan te tonen bij de gemeente met een verklaring van de huisarts, een kopie van een brief van de specialist waarin uw aandoening duidelijk vermeld staat of een wmo-verklaring.

Hoogbouw:

Woont u in een appartementengebouw? Dan heeft u te maken met een of meer ondergrondse afvalcontainers. Woont u in en beneden woning met een tuin, dan kunt u een gft container aanvragen. Andere containers kunnen niet aangevraagd worden.

Mijn container is niet geleegd, wat kan ik doen?

U kunt contact opnemen met de gemeente via het telefoonnummer 14 0592 of geef dit digitaal door.

Als u de melding de volgende dag na 12:00 uur doorgeeft dan wordt uw container niet meer geleegd.

Wanneer weet ik of er een wijziging is in de afvalroute?

Op de website www.mijnafvalwijzer.nl of via de app AfvalWijzer. Het kan bijvoorbeeld ’s winters voorkomen dat vanwege gladheid bepaalde routes niet gereden kunnen worden. Via de digitale kanalen kunnen we u snel op de hoogte brengen op welke dag we alsnog uw container komen legen.

Er is ook de mogelijkheid om herinneringen te ontvangen over de verschillende ophaaldagen. Zo vergeet u nooit meer uw container aan de weg te zetten

Wanneer u niet over een smartphone, pc of printer beschikt, kunt u een papieren afvalkalender aanvragen via ons Servicecentrum, tel. 14 0592. Dan krijgt u deze thuisgestuurd.