Moeite met lezen en schrijven? Je bent niet alleen
In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit maakt het meedoen aan de samenleving lastig. Denk aan solliciteren, reizen, apps gebruiken, een bijsluiter lezen, boodschappen doen of toeslagen aanvragen. Vaak hebben zij ook moeite met het gebruik van een computer of smartphone. Dat maakt meedoen in deze tijd nóg lastiger.
Week van Lezen en Schrijven
Willemijn Bouma, programmeur ontwikkeling en ontmoeting van De Nieuwe Kolk: ‘Het is deze week de landelijke Week van lezen en schrijven. Goed kunnen lezen, schrijven en rekenen als basisvaardigheid is belangrijk. Door deze week word je je bewust dat niet iedereen dit goed kan. Als je iemand in je omgeving kent die minder goed leest of schrijft, hoef je dat niet uit de weg te gaan’.
Leesplezier
De bibliotheek geeft geen taallessen maar doet aan leesbevordering, aan leesplezier. Het programma ‘Boekstart’ moedigt jonge ouders aan hun kinderen in de leeftijd van 0 t/m 4 jaar voor te lezen. Kinderen die worden voorgelezen, blijken later beter in taal te worden. Ook komen medewerkers van DNK op alle Asser scholen, waaronder ook de middelbare scholen om leesplezier onder kinderen en jongeren te bevorderen.
Digitale cursussen
Willemijn: ‘Mensen die moeite hebben met taal, hebben meestal nog meer moeite met het digitale vaardigheden. Hoe vraag ik een toeslag aan? Hoe maak ik een DigiD en wat doe ik ermee?’ De bibliotheek biedt cursussen zoals Klik & tik, DigiHandig en DigiVitaler aan. Kijk voor meer informatie op dnk.nl of kom langs bij de balie in De Nieuwe Kolk.
Taalhuis Assen
HetTaalhuis Assen is er voor iedereen die (beter) wil leren lezen, schrijven of de Nederlandse taal goed wil leren spreken. Voor informatie kun u terecht op het spreekuur van donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur in de Nieuwe Kolk. Tijdens de Week van lezen en schrijven heeft het Taalhuis een kraam op de markt van het wijkfeest in Assen-Oost, zaterdag 14 september.