De nieuwe afvalpas komt eraan

Inwoners van Assen ontvangen in december een nieuwe afvalpas.

De eerste passen zijn inmiddels verstuurd en zijn onderweg. Mocht u nog geen pas hebben ontvangen, maakt u zich dan geen zorgen, de pas komt eraan. We vervangen de gemeentelijke Asserpas om de veiligheid en privacy te verbeteren, onder andere omdat de nieuwe afvalpas adresgebonden is in plaats van persoonsgebonden. Bijkomend voordeel is dat er met de nieuwe afvalpas ook meer duidelijkheid komt over welke pas u waarvoor kunt gebruiken. De nieuwe afvalpas is geldig vanaf 3 januari 2022. 

Eén afvalpas per huishouden

Ieder huishouden ontvangt één pas. U gebruikt de afvalpas voor al uw afvalzaken. U heeft de pas nodig om de ondergrondse container te openen en om de milieustraat te bezoeken. De regels voor het storten van afval blijven hetzelfde. U kunt bijvoorbeeld nog steeds driehonderd kilo afval per jaar gratis naar de milieustraat brengen. 
Wat verandert is dat u de pas bij een verhuizing moet achterlaten voor de nieuwe bewoner. Bij een verhuizing wordt het aantal te storten kilo’s weer teruggezet naar nul, de nieuwe bewoner kan dan weer opnieuw gratis driehonderd kilo storten.

Aanvragen nieuwe pas

Mocht u in de toekomst een nieuwe pas nodig hebben, dan kunt u die aanvragen via de telefoon, website of aan de balie in het stadhuis. Bij de oplevering van een nieuwbouw woning, verstrekken we altijd een gratis afvalpas. 
Mocht u uw huidige gemeentelijke Asserpas voor 3 januari kwijtraken en heeft u een nieuwe nodig? Neem dan contact met ons op. 

Overzichtelijker in gebruik

De huidige Asserpas kunt u gebruiken voor drie functies: afval, parkeren en bibliotheek. Maar ondertussen is er ook een andere ‘Asserpas’, specifiek voor het parkeren in de stad (www.parkerenassen.nl). Daarnaast heeft de bibliotheek een eigen bibliotheekpas. Met de introductie van de nieuwe afvalpas is er voor elke functie weer een eigen pas. Dat maakt het gebruik overzichtelijker.

Huidige gemeentelijke Asserpas gaat verdwijnen

Inwoners kunnen de huidige Asserpas nog wel blijven gebruiken voor parkeren en voor de bibliotheek. Nieuwe aanvragen voor deze gemeentelijke Asserpas zijn echter niet meer mogelijk. Uiteindelijk gaat de Asserpas dus verdwijnen. We adviseren dan ook aan mensen die de pas niet meer voor parkeren of de bibliotheek gebruiken, om deze te vernietigen.