Energiecoach helpt u verder!

Sinds 2016 bestaat de Energie coöperatie Duurzaam Assen (EdA). Een van de drijvende krachten van de coöperatie is Otto Lussenburg. Samen met energiecoach Bart Prinsen praat hij over verduurzamen en energie besparen. Otto: “Vrijwilligers runnen de Eneregiecoöperatie.  Onze Energiecoöperatie houdt zich bezig met de energietransitie in Assen. Energie opwekken in Assen voor Assen, dat is ons doel.” 

Bart is nu enkele jaren energiecoach. “Ik zag een advertentie van de Energiecoöperatie waarin energiecoaches werden gevraagd. Ik dacht direct: dat is wat voor mij. Ik heb een technische achtergrond en heb sinds mijn pensioen meer vrije tijd. Na mijn aanmelding heb ik een opleiding gevolgd via het Drents Energieloket en ben daarna aan de slag gegaan als energiecoach. Het is erg leuk om te doen!”

Mensen bewust maken

“Mensen bewust maken van wat ze kunnen doen om hun huis energiezuiniger te maken, dat is een belangrijke taak van de energiecoach”, vertelt Otto. “Aanpassingen hoeven niet altijd duur te zijn. Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken”. Bart vult aan: “Als energiecoach kom ik bij de mensen thuis. Samen met de bewoners maak ik een algemene verkennende energiescan van hun huis en geef praktisch advies hoe ze hun energieverbruik kunnen verminderen. Ik geef tips over isolatie(glas), ledlampen, muurisolatie maar ook over de thermostaat lager of in ruimtes uit zetten.”

Warmtescan

“In sommige gevallen kunnen we ook een warmtescan uitvoeren. Met een infrarood camera zoek je dan naar zwakke plekken in de isolatie. Je ziet dan bijvoorbeeld waar geen of weinig isolatie zit’’, vervolgt Bart. “Mensen zijn altijd blij met ons advies en ook bij nieuwe woningen kunnen we echt nog bespaartips geven.”    

Steeds meer aanvragen

Otto: ”Nu de energieprijzen flink gestegen zijn, krijgen we steeds meer aanvragen voor de energiecoach. Dit betekent dat de wachttijden voor een bezoek van de coach oplopen. We zijn daarom ook op zoek naar meer energiecoaches. We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen door ons geholpen worden. Zeker als het gaat om mensen die het niet breed hebben. Energiearmoede is echt een aandachtspunt. We proberen deze gezinnen zo goed mogelijk te adviseren.” 

Energiecoach worden?

Klik op ecduurzaamassen.nl/over-ons/vrijwilligers om energiecoach te worden. Meer weten over de Energiecoöperatie en energiecoaches? Kijk op www.ecduurzaamassen.nl