Extra energietoeslag lage inkomens

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden fors gestegen. Veel huishoudens in Nederland moeten hogere energierekeningen betalen. Het Rijk heeft besloten om alle huishoudens gedeeltelijk te compenseren. Daarnaast krijgen huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum een extra vergoeding via een eenmalige extra energietoeslag van €800,-. We werken er op dit moment hard aan om de energietoeslag voor de lage inkomens op korte termijn te kunnen uitkeren.

De eerste termijn van €200,- wordt deze week overgemaakt aan de inwoners die op 1 januari 2022 bekend waren bij WPDA. 
Alle huishoudens bekend bij WPDA waarvan een e-mailadres bekend is, zijn dinsdagmiddag via een mailing geïnformeerd. Inwoners waarvan geen e-mail adres bekend is, krijgen donderdag een brief op de deurmat. Overige inwoners moeten nog even wachten totdat de aanvraagprocedure bekend is.
 

Energiebelasting gaat omlaag

Voor alle huishoudens in Nederland wordt in 2022 de energiebelasting met ongeveer € 400,00 per huishouden verlaagd. Dit betekent dat u minder energiebelasting hoeft te betalen in 2022. Het afrekenen van deze belasting gaat via uw energieleverancier. U hoort van hen hoe en wanneer u dit voordeel krijgt. 

Extra geld voor de laagste inkomens

Voor huishoudens met een laag inkomen (op of net boven het sociaal minimum) is het verlagen van de energiebelasting niet voldoende om financieel niet in de knel te komen. Er is door het Kabinet besloten om het bedrag dat deze huishoudens ontvangen te verhogen van €200,- naar een éénmalig bedrag van ongeveer € 800,00. Dit bedrag zal voor iedereen die voldoet aan de voorwaarden gelijk zijn. 

Voor wie is de regeling?

Ontvangt u van het Werkplein Drentsche Aa (WPDA) een bijstandsuitkering? Dan ontvangt u het bedrag vanzelf in termijnen op uw rekening. U hoeft hier niets voor te doen. Andere huishoudens die in aanmerking komen kunnen binnenkort een aanvraag indienen. Dit is op dit moment nog niet mogelijk. Het kabinet werkt nog aan een noodzakelijke wetswijziging. Houd deze pagina, Berichten van de Brink en onze socials in de gaten om te zien wanneer aanvragen mogelijk is.

De voorwaarden zijn nog niet bekend

Hoe de voorwaarden van deze regeling er precies uit komen te zien is helaas nog niet bekend. We wachten op meer informatie van het Rijk. Daarom ontbreken nu de details nog. Denk bijvoorbeeld aan: wie komt in aanmerking, hoeveel geld krijgt u en aan welke voorwaarden moet u voldoen. Zodra deze informatie bekend is, informeren wij u.

 

Zie ook het persbericht: Assen, Tynaarlo en Aa en Hunze keren energietoeslag vervroegd uit