Hulp bij geldzaken

In de gemeente Assen werken verschillende organisaties samen om inwoners te helpen met hun geldzaken. In een reeks interviews kunt u kennis maken met de verschillende professionals die zich daarvoor inzetten. Deze week vertelt Theun Vlieger over de stichting Diaconale Schuldhulp Assen kortweg Schuldhulpmaatje Assen.

Waar helpen jullie mensen mee?

Theun:” Wij helpen mensen met het voorkomen en duurzaam oplossen van hun schuldenproblematiek. We proberen mensen te coachen om hun problemen aan te pakken. Als mensen geen overzicht hebben over hun financiën bijvoorbeeld, dan helpen we ze door te laten zien hoe ze zelf dat overzicht kunnen creëren. We zetten dus in op zelfredzaamheid en dat heeft een positief effect. We nemen geen dingen over”.

Vrijwilligers

Theun: ”We werken nu nog met vier vrijwilligers, maar hebben zeven mensen die nog opgeleid moeten worden. We zijn altijd wel op zoek naar mensen die ons willen helpen en die ook vrijwilliger willen worden. Vrijwilligers die zich aanmelden krijgen bij ons eerst algemene informatie over wat ze zouden kunnen verwachten. Als ze vrijwilliger willen worden dan krijgen ze een training van drie dagen. Daarna zijn ze gecertificeerd. Een belangrijk onderdeel van de training is bijvoorbeeld om te helpen zonder te oordelen. Dat is voor mensen die hulp vragen natuurlijk heel erg van belang, dat we helpen zonder oordeel. 
Elkaar versterken
Theun: “In Assen zijn meerdere organisaties die mensen helpen met geldzaken. Deze organisaties kunnen elkaar versterken en dat doen we ook. Door de coronamaatregelen zien we elkaar nu minder vaak dan we zouden willen, maar op termijn kunnen we hopelijk weer vaker fysiek met elkaar in overleg om meer vorm te geven aan het elkaar versterken en samenwerken.” Met als doel dat de hulpvrager zo goed mogelijk geholpen wordt.

Hebben je nog een tip?

Theun: “Ja, er is vaak een drempel om aan iemand hulp te vragen. Dat is ook logisch. Alleen door de hulpvraag uit te stellen worden problemen vaak groter. Mijn tip is dus echt, neem iemand in vertrouwen en stel de hulpvraag. De mensen die hulp bieden hebben echt geen oordeel, die zijn er echt om te helpen.” Inwoners van Assen kunnen schuldhulpmaatje bereiken via www.schuldhulpmaatje.nl/locatie/assen of via info@schuldhulpmaatjeassen.nl