'Ik geloof heel erg in de kracht van bewegen’

Afgelopen dinsdag was ex-schaatser Erben Wennemars in Penta, onderdeel van de scholengemeenschap Dr. Nassau College, om op het plein voor zo’n 450 schoolkinderen van verschillende scholen, de ‘Daily Mile’ te openen.

‘Ik ben hier niet omdat ik een goede schaatser ben geweest’, riep Erben door de microfoon. ‘Maar als je meer actief bent, leef je gezonder, krijg je meer energie en doe je het ook beter op school. Ik geloof heel erg in de kracht van bewegen.’  Daarna rende hij met de eerste groep schoolkinderen een rondje van een mile rond de school. Vele groepen  met schoolkinderen volgden. En dat was slim, want er woei ’s ochtends om 9.00 uur een koude wind.

Een mile per dag

De Daily Mile is een activiteit die in Engeland is ontstaan en daar populair is geworden. Het idee is: laat iedere dag kinderen en jongeren 1.6 kilometer (een mile) bewegen. Dat kwartiertje is goed voor hun gezondheid. Het geeft niet hoe: wandelend, hardlopend, de trappen van de school een paar keer op en neer, buiten verder gaan. Doe wat. Buurtwerker Sport Jort van Straten van Vaart Welzijn: ‘We waren al drie jaar met de Asser basis- en middelbare scholen in gesprek om kinderen en jongeren meer te laten bewegen. We gaven presentaties en merkten dat een doe activiteit als de Daily Mile pas echt goed aan zou slaan. Iedere school heeft nu een starterspakket gekregen en een aanbod van 8 uur per week voor ondersteuning van een Buurtwerker Sport van Vaart Welzijn.’

En nu per dag een mile bewegen

Scholen pakken het verschillend op, zegt Jort. ‘De ene school probeert iedere dag een kwartiertje vrij te maken. Soms zijn er alleen een paar enthousiaste docenten die wat met hun klas doen. Veel scholen zijn nog zoekende hoe ‘bewegen’ in te zetten,  bijvoorbeeld  op het moment dat de aandacht in de klas even verslapt. En sommige scholen doen niets met de Daily Mile. Die verschillen zijn ook niet erg. Kinderen bewegen meer op school en zij en hun docenten vinden het ook leuk om dat samen te doen. Dat is de winst.’

De opening van de Daily Mile werd georganiseerd door Vaart Welzijn en Penta/Dr. Nassau College, Drenthe College en financieel ondersteund door Mijn Buurt Assen.