Oplaten ballonnen verboden in Assen

PERSBERICHT

Vanaf nu is het verboden om in Assen een ballon op te laten stijgen. Dit heeft de gemeenteraad gisteravond besloten. Wethouder Dekker: “Het oplaten van ballonnen levert milieuschade op. Ze belanden in de natuur, waar dieren erin verstikt raken of de resten opeten. Ik ben blij dat de gemeenteraad het oplaatverbod heeft laten opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Nu kunnen we als gemeente hierop handhaven.”

Milieuschade

Plastic zwerfvuil is een groeiend probleem. Opgelaten ballonnen dragen hier aan bij en het leveren een gevaar op voor dieren. Het materiaal van ballonnen breekt niet (snel) af, waardoor resten lang in de natuur blijven liggen.

Verbod

Het verbod geldt voor alle ballonnen die door middel van het lucht, helium of andere gassen de lucht in stijgen. Naast de ‘gewone ballon’ gaat het om bijvoorbeeld ook om Thaise wensballonnen die opgelaten worden door vuur. “Zulke ballonnen leveren ook nog eens brandgevaar op”, aldus Dekker.

Het oplaten van ballonnen gebeurt vaak bij feestelijke aangelegenheden en evenementen. De gemeente brengt organisatoren van evenementen op de hoogte van het verbod. Ook roept de gemeente inwoners op om geen ballonnen meer op te laten.