Overlast van eikenprocessierups

Dit jaar hebben wij in Assen meer last van de eikenprocessierups dan andere jaren. Dit is niet alleen in Assen, maar ook in andere gemeenten. De kleine haren van de eikenprocessierups veroorzaken na aanraking klachten. Denk daarbij aan jeuk, huiduitslag en irritatie aan luchtwegen en ogen. Het advies is om niet in de buurt van een aangetaste eik op de grond te gaan zitten en uw hond aangelijnd te houden. De eiken waar de nesten van eikenprocessierups in zit krijgen tijdelijk een waarschuwingslint.

Verwijdering

De nesten worden door een gespecialiseerd bedrijf met speciale stofzuigers uit de boom verwijderd. Door het grote aantal nesten in de regio kunnen de bedrijven die de nesten weghalen het specialistische werk niet aan. Hierdoor moet er gewerkt worden met een prioritering. De locaties waar het risico op overlast het hoogst is, krijgen voorrang. Denk hierbij aan scholen en recreatie gebieden. Ziet u eikenprocessierupsen? Dan kunt u dit melden via 140592, info@assen of WhatsApp +31610329433.

We streven er naar de om de nesten zo spoedig mogelijk te verwijderen. Bij spoedgevallen (dus plekken waar veel mensen komen/recreatiegebieden etc.) is dat binnen 1 of 2 dagen. Bij minder drukke plekken kan had iets langer duren (binnen een week).

Meer informatie

Heeft u vragen? U kunt terecht bij de afdeling Groenbeheer van de gemeente Assen, via het algemene telefoonnummer 14 0592 of stuur een mail naar info@assen.nl. Meer informatie over de eikenprocessierups staat op de website van de GGD.

eikenprocessierups