Stemmen: waar, wanneer en hoe?

In Assen kunt u stemmen op 35 locaties.

De stembureaus zijn geopend van ’s ochtends 7.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur. Behalve de mobiele stembus. Die is geopend van 7.00 tot 19.00 uur.

U kunt niet op alle stembureaus voor elk waterschap stemmen. Op www.assen.nl/verkiezingen vindt u een overzicht van alle stembureaus en kunt u zien waar u voor uw waterschap kunt stemmen.

Meenemen

Om te stemmen heeft u uw stempas nodig en een geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Dit identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn (minimaal geldig tot 21 maart 2014).

Stempas kwijt of niet ontvangen

Heeft u geen stempas ontvangen of is uw stempas kwijtgeraakt? Dan kun u tot uiterlijk dinsdag 19 maart tot 12.00 uur een vervangende stempas aanvragen.
Dit kunt u aanvragen aan de balie in het stadhuis. U kunt hier de openingstijden van het stadhuis vinden.

Stemmen in een andere gemeente

Als u in een andere gemeente wilt stemmen, moet u een kiezerspas aanvragen. Dit kan tot uiterlijk 15 maart op het stadhuis of online via www.assen.nl/verkiezingen.

  • Voor de Provinciale Staten kunt u stemmen binnen de Provincie Drenthe.
  • Voor het Waterschap kunt u alleen stemmen op locaties waarvan de postcode binnen hetzelfde grondgebied van het waterschap ligt. Dit kunt u online checken op www.waterschappen.nl/mijn-waterschap 

Iemand anders gaat voor u stemmen

Kunt u op woensdag 20 maart zelf niet uw stem uitbrengen? Dan kunt u een andere kiezer machtigen. Op de achterzijde van de stempas kunt u de naam invullen van degene die voor u gaat stemmen.

  • Voor de Provinciale Statenverkiezingen kunt u iedereen machtigen die in Assen woont en ook een stempas heeft ontvangen voor de Provinciale Statenverkiezingen. 
  • Voor de Waterschapsverkiezingen kunt u alleen iemand machtigen die voor hetzelfde waterschap zijn stem mag uitbrengen.

U kunt ook iemand machtigen om voor u te stemmen die niet in de gemeente Assen woont of voor hetzelfde waterschap mag stemmen. Hiervoor moet u een formulier invullen. Deze kunt u downloaden op www.assen.nl/verkiezingen of afhalen bij de balie in het stadhuis.