Zo helpt u insecten

Het is volop zomer. In de tuin van het Duurzaamheidscentrum staan nog veel bloeiende planten.

vlinder op een bloem

 

Sommige zijn uitgebloeid. De bloemen veranderen langzaam in zaden en vormen zaaddozen. Wilt u volgend jaar meer bloeiende planten zoals goudsbloem, akelei of calendula in uw tuin om insecten een handje te helpen? Verzamel dan in de nazomer de bloemenzaden van de uitgebloeide meerjarige planten. Bewaar ze op een droge plek en strooi de zaden volgend jaar na half mei uit op een zonnig plekje in uw tuin.


Vlinders en insecten

Vlinders als koolwitje, atalanta of citroenvlinder vinden hun voedsel in bloeiende planten. Evenals de bijen waarvan het inmiddels bekend is dat ze het moeilijk hebben. Wilde bijen spelen een belangrijke rol in de bestuiving van onze landbouw- en fruitgewassen. Ze zijn voor meer dan 70% verantwoordelijk voor de bestuiving ervan. Door zelf bloemenzaden te verzamelen en volgend jaar te zaaien draagt u bij aan een groenere en bloemrijke leefomgeving.

Meer doen?

Wilt u meer doen? Dan kunt u denken aan het ophangen van een bijenhotel. Woensdag 21 augustus is in het Duurzaamheidscentrum een doe middag over de bij en kunt u een bijenhotel te maken. Kant-en-klaar kunt u ze ook kopen in het inpandige winkeltje van PrO Assen. Een ogenschijnlijk kleine bijdrage kan het verschil al maken. Kijk voor activiteiten en openingstijden op de site van het duurzaamheidscentrum.