Onze afvalhelden houden Assen iedere dag schoon

05 maart 2024
Voorpagina

De week van maandag 4 maart tot zondag 10 maart is de Week van de AfvalHelden. Daarom zetten wij onze medewerkers van de afdeling Reiniging in het zonnetje. Zij zorgen immers voor de inzameling van ons afval en houden Assen hiermee schoon en leefbaar. Berichten van de Brink reed vorige week mee in de zijlader van chauffeur Gieneke Weggen.

Weinig bakkies

 Gieneke werkt sinds 2019 als chauffeur op een zijlader. Vorige week woensdag haalde ze containers voor plastic, metaal en drinkpakken (PMD) op in de wijken Kloosterveen en Diepstroeten. Bij elkaar waren het er zo’n zevenhonderd. “Dat zijn er niet zo veel”, vertelt Gineke. “Morgen ga ik Zeijerveld doen. Dat is het buitengebied. Dat betekent: veel kilometers maken; weinig bakkies.”

Een knik en een zwaai

“Eigenlijk is geen dag hetzelfde”, laat Gieneke al sturend weten. “Ik rijd al onze twintig routes om afval op te halen en ik maak alle seizoenen mee. Soms begin ik een route vanaf een ander startpunt. Dat maakt het ook gevarieerd en houdt mij scherp, want je moet wel alle straten nemen”, vervolgt de chauffeuse, die aangeeft erg te genieten van het contact dat ze heeft met andere mensen. “Een knik en een zwaai van mensen maakt het werk ook leuk. Soms heb ik een gesprekje. Kinderen zijn vaak super enthousiast. Als mensen thuis niet op hun plek zitten om te zwaaien, terwijl ze dat anders wel doen, vind ik dat wel jammer.”

Zijlader

Naast het rijden in de vrachtauto hoort ook het onderhouden hiervan tot haar takenpakket. Want iedere chauffeur heeft een ‘vaste’ auto. “En dat is wel zo prettig”, merkt Gineke op. “Mijn stuur en stoel zijn altijd goed afgesteld en ik hoef ook niet meer te zoeken naar mijn favoriete radiozender.” Maar dit betekent dus ook zelf (licht) onderhoud uitvoeren. “Zelf houd ik het oliepeil bij, smeer ik een gedeelte van de lier (die de container omhoog brengt) en een bewegend deel van de grijper. Iemand anders regelt de APK keuringen. Zo blijft de zijlader in goede staat en kunnen we ons iedere dag inzetten om afval op te halen”, besluit Gineke enthousiast.

Waardering

Gieneke zorgt er samen met onze andere afvalhelden voor dat onze straten netjes blijven, ons afval opgehaald wordt en dat onze leefomgeving prettig is voor iedereen. Op die manier dragen ze allemaal bij aan een betere en schonere wereld. We mogen met z’n allen trots zijn op onze afvalhelden en daarom verdienen zij onze waardering, iedere dag, en speciaal tijdens de Week van de AfvalHelden.