Portret Vincent van Gogh siert etalage stadhuis

08 september 2023
Voorpagina

Assen staat de komende maanden in het teken van Vincent Van Gogh en zijn tijd in Drenthe. Overal in de stad is Van Gogh te zien, ook op het stadhuis. Vanaf vrijdag 8 september hangt in de etalage van het stadhuis een portret van Vincent van Gogh. Het schilderij, genaamd “Staring at the Starry Night”, is gemaakt door de Chinese kunstenaar Lu Xinjian en door de gemeente aangekocht.

Het Schilderij

Op het schilderij staat een kleurenportret van Vincent van Gogh, geschilderd op de kenmerkende methode die het werk van Lu Xinjian eigen is. Het schilderij is aan ons aangeboden door stichting Campis, die het na de openingsexpositie van Lu Xinjian in 2021 in bewaring had. Wethouder Bert Jan ten Oever: “We zijn trots dat Van Gogh zijn inspiratie vond in Drenthe en dat het Drents Museum een tentoonstelling over deze tijd heeft ontwikkeld. Door de aankoop van het schilderij van Lu Xinjian willen wij dit benadrukken. Het schilderij is het hele Van Gogh-jaar voor iedereen zichtbaar in de etalage van het stadhuis.” Na het Van Gogh-jaar gaat het schilderij deel uitmaken van de stadscollectie en krijgt het een vaste plek die nog bepaald moet worden.

Verbinding

Op 11 september 1883 is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh aankwam in Drenthe. In het Drents Museum vindt de tentoonstelling “Op reis met Vincent van Gogh in Drenthe” plaats over de periode van Van Gogh in Drenthe. Ook in de stad zijn er verschillende activiteiten. Wethouder Ten Oever: “Door de verbinding te zoeken kan iedereen op een laagdrempelige manier mooie kunstwerken bewonderen en het zorgt voor verbinding tussen inwoners, ondernemers en bezoekers in Assen.” Meer informatie over het Van Gogh-jaar en de activiteiten in Assen zijn te vinden op www.drentsmuseum.nl en www.ditisassen.nl.