Buitenlands huwelijk in Nederland registreren

De belangrijkste voorwaarden zijn: 

  • De huwelijksakte is in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Anders moet u het document laten vertalen door een beëdigd vertaler in Nederland.
  • De huwelijksakte is gelegaliseerd of is voorzien van een apostillestempel.
  • U trouwt niet om uw partner of uzelf aan een verblijfsvergunning te helpen. De gemeente vraagt u om dat in een verklaring te zetten, als:
    • u of uw partner (of beide) niet Nederlands zijn,
    • u of uw partner (of beide) niet de nationaliteit van een land in de Europese Unie hebben,
    • u of uw partner (of beide) niet de nationaliteit van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland hebben,
    • u geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd heeft.

Om uw buitenlandse huwelijk in Nederland te laten registreren, heeft u nodig:

  • de originele huwelijksakte met legalisatie of apostille, eventueel vertaald door een beëdigd vertaler
  • uw geldige identiteitsbewijs
  • eventueel uw verklaring dat u niet trouwt om een verblijfsvergunning te krijgen voor u of uw partner

U registreert uw huwelijk bij de gemeente waar u staat ingeschreven.