Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen komen eraan
Over drie weken is het zover. Dan kunt u weer stemmen tijdens de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen. De organisatie is al in volle gang. Wat moet er allemaal gedaan worden om die dag goed te laten verlopen? Roderik de Haan, projectleider Verkiezingen, werkt met het verkiezingsteam aan de voorbereiding.
Stembureauleden
Roderik vertelt: “Vorig jaar september zijn we begonnen met het informeren van de waterschapsbesturen en politieke partijen. Ook brachten we in kaart waar de stemlocaties moesten komen. In totaal hebben we nu 37 stembureaus. Begin februari zijn alle kandidaten en verkiezingslijsten van de Provincie Drenthe en de waterschappen officieel vastgesteld. We zitten nu in een uitvoerende fase. We verdelen de meer dan 250 stembureauleden over de stembureaus en geven ze allemaal een training. We zorgen dat de stemlocaties op een goede manier worden opgebouwd.”
Stemmen tellen
Omdat Assen provinciehoofdstad is, is de gemeente ook centraal stembureau voor provincie Drenthe. Dat betekent onder meer dat donderdag 23 maart in een openbare vergadering in het Provinciehuis de verkiezingsuitslag voor heel Drenthe officieel wordt vastgesteld. Om dat te kunnen doen, wordt de dag na de verkiezingen in iedere gemeente ter controle alle stemmen nog eens geteld. Assen begint woensdagnacht het aantal stemmen per partij te tellen. Donderdag 16 maart tellen tachtig tot negentig vrijwilligers in de Bonte Wever hoeveel stemmen een kandidaat gekregen heeft. U kunt kijken hoe dat gaat, want het is openbaar. Het gemeentelijk stembureau doet uiteindelijk de eindcheck.
Stembureaus
Roderik: “Omdat corona niet meer zo’n grote rol speelt zoals vorig jaar bij de gemeenteraadverkiezingen, hebben we nu gelukkig meer stembureaus. Ook is de spreiding beter. In sporthallen hoeven we niet meer te stemmen. We hebben minder zorgcentra benaderd omdat we vorig jaar september niet wisten hoe corona zich zou ontwikkelen. Inwoners kunnen wel weer in het WZA (ziekenhuis) stemmen. In de stembureaus stadhuis, De Dissel, Componist, Markehuus, De Spreng en MFA Kloosterveste creëren we meer bescherming tegen corona.”
Vereisten stembureaus
Op de vraag aan welke vereisten een stembureau moet voldoen antwoord Roderik: “In het algemeen moeten inwoners na een paar minuten lopen of fietsen een stembureau kunnen bereiken. Ook moeten locaties toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel, scootmobiel of rollator. Daarnaast kijken we het relatief rustig is en zo prikkelarm mogelijk. Tenslotte moeten we er voor zorgen dat een rij met kiezers niet te lang wordt.”
Prokkelduo’s en stemmen met de stemmal
Op de verkiezingsdag helpen negen prokkelduo’s mee in het stembureau. Een prokkel is iemand met een licht verstandelijke beperking die een taak krijgt en daarmee geholpen wordt door iemand die die beperking niet heeft. “We zijn daar twee jaar geleden mee begonnen en hebben er goede ervaringen mee”, aldus Roderik. In het stadhuis kunnen inwoners van Assen met een visuele handicap via een zogenoemde stemmal geheel zelfstandig stemmen.