Raad aan de slag met uitslagen jongerenenquête

24 februari 2023
Voorpagina

Tussen 14 en 28 januari liep de jongerenenquête “’t is jouw stad, beter denk je mee!”. In deze enquête vroegen raadsleden aan jongeren hoe ze betrokken willen worden bij de toekomst van Assen en de plannen die we (willen) uitvoeren. Ruim driehonderd jongeren hebben de enquête ingevuld.

Jongerenpanel

De raadsleden gingen met de enquête de straat op om jongeren te spreken. “We bezochten scholen, sportclubs en buurthuizen. Sommigen zijn zelfs het Asser nachtleven in geweest“, vertelt ChristenUnie-raadslid en onderdeel van de raadsgroep Jerke Setz. In de enquête waren een aantal opties waaruit jongeren konden kiezen: een jongerenpanel, een jongerenraad, jongerenambassadeurs of een jongerenlobby. Alle opties had een korte toelichting van hoe die vorm er uit zou kunnen zien. Jongeren konden zelf ook andere ideeën aandragen. De meeste jongeren lieten weten het liefst mee te praten via een jongerenpanel. 150 jongeren gaven aan dat ze op deze manier mee wilden praten met de toekomst van Assen.

Pilot

De enquête leverde nog meer waardevolle inzichten op. Setz: “We vroegen bijvoorbeeld ook of ze nog andere ideeën hadden over het betrekken van jongeren bij beleid. Daar kwamen goede suggesties uit. Bijvoorbeeld via social media of gamification (hierbij gebruik je spellen om te motiveren). Die suggesties nemen we mee in het vervolg”. Hoe dat vervolg eruitziet? We gaan nu aan de slag met de uitwerking van het jongerenpanel. Volgens Setz worden jongeren hier nadrukkelijk bij betrokken: “Uiteindelijk hebben we hopelijk nog voor de zomer een pilot”.