Schikking getroffen in rechtszaak Mannes

26 januari 2023
Voorpagina
Mannes

Samen met kunstenaars Nio en Q.S. Serafijn, bedrijven Doornekamp en VMG Yachtbuilders hebben we een schikking getroffen over de rechtszaak van Mannes. De vier partijen dragen samen 65.000 euro bij aan het herstel van het kunstwerk, wij doen een bijdrage van 24.500 euro. Kunstenaar Serafijn heeft daarnaast zijn eis om Mannes uit Assen te verwijderen, ingetrokken.

Eind 2019 werden er diverse gebreken geconstateerd aan het kunstwerk Mannes. In september 2020 heeft het college besloten om Mannes zelf te laten repareren. De kosten hiervoor werden bij de kunstenaars neergelegd. Deze keuze is toen gemaakt om te voorkomen dat de het kunstwerk in een steeds slechtere staat zou komen. Bovendien zou door langer wachten herstel steeds lastiger en duurder worden.

Proceskosten

In de rechtszaak in november 2022 stuurde de rechter aan op een schikking. Dit vanwege een zekere en snelle uitkomst. Na overleg tussen de partijen de afgelopen periode is dit nu gelukt. Naast de schikking moet elke partij de eigen kosten voor juridische ondersteuning zelf betalen. Voor Assen zijn de kosten in het proces van Mannes 40.000 euro. De eis van Q.S. Serafijn om Mannes te verwijderen zorgde voor een extra zitting in april 2022.