Statiegeld op blik vanaf 1 april

29 maart 2023
Voorpagina

Op plastic flessen was het al een tijdje zo. Maar vanaf 1 april zit er ook statiegeld op blikjes. Per blikje wordt 0,15 eurocent statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes.

U kunt zelf kiezen wat u met het statiegeld doet. Bij supermarkten krijgt u het geld terug. Bij bijvoorbeeld bioscopen en sportclubs is afgesproken dat het naar een goed doel gaat. Maar u kunt uw blikje ook doneren in één van de oranje statiegeldbeugels in ons centrum. Deze vindt u aan de prullenbakken. Zet uw blikje in één van de ringen en iemand die het statiegeld goed kan gebruiken, kan het voor u inleveren bij één van de inleverpunten.

Vermindering zwerfafval

Het doel van deze maatregel is de ongeveer twee miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen. Zo voorkomen we dat een deel in ons milieu belandt. Sinds de invoering van statiegeld op kleine flesjes, is het aantal plastic flessen in het zwerfafval al met meer dan de helft afgenomen. De verwachting is dat dit ook voor blik gaat gelden.