Succesvolle aftrap voor ‘Meer vrouwen in de politiek’

13 maart 2023
Voorpagina

Vrouwelijke raadsleden

De vrouwelijke raadsleden van Assen kwamen op Internationale Vrouwendag in actie voor meer vrouwen in de politiek. Tijdens een bijeenkomst in de raadszaal waren vrouwen uit Assen uitgenodigd om het gesprek aan te gaan over het thema van dit jaar: Onbeperkt leefbaar.

De avond werd geopend door Margreeth de Boer. Zij is onder andere commissaris van de Koningin in Drenthe geweest. De Boer nam het publiek in vogelvlucht mee door de strijd die vrouwen afgelopen decennia hebben gevoerd op het gebied van emancipatie. En waarom die strijd zo belangrijk is geweest. Als advies gaf ze de aanwezigen mee om niet alleen te denken aan emancipatie van de Westerse samenleving. Ook nieuwe Nederlanders hebben een belangrijke rol in het onbeperkt leefbaar maken van ieders leven.

Veiligheid van vrouwen

Na de opening kwam ondernemer Thalissa Leakat van ‘Veilige Vriendin’ aan het woord, een webshop in zelfverdedigingsvoorwerpen voor vrouwen. Aanleiding voor Thalissa om de webshop te starten was een nare ervaring tijdens het uitgaan in Amsterdam. Om vrouwen een veiliger gevoel te geven, ontwikkelde zij een sleutelbos met allerlei voorwerpen die vrouwen bij zich kunnen dragen. Hierop zit onder andere een alarmknop. In twee rondes gingen de vrouwen vervolgens het gesprek aan over vier onderwerpen: veiligheid, ondernemen, armoede en inclusie. Er werden ervaringen gedeeld en vrouwen vertelden waar zij tegenaan liepen. Er werd ook nagedacht over oplossingen en wat de politiek kan doen. 

Vrouwen van de Asser gemeenteraad

De vrouwelijke raadsleden gaan met alle input aan de slag. U kunt de vorderingen volgen via de Facebook-groep ‘Vrouwen van de Asser gemeenteraad’. Het komende jaar vertellen de vrouwelijke raadsleden over hun werk in een serie interviews in deze krant. Zo komen Sandra Alberts (VVD) en Tirza van Brakel-Engberts (SP) aan het woord over straatintimidatie. Daar hebben zij vorig jaar een motie tegen ingediend die door de hele raad is aangenomen.