Sympathieke actie van Sympany

06 januari 2023
Voorpagina
Picknicktafel van Sympany

Sympany is de textielinzamelaar in Assen. Om onze goede samenwerking kracht bij te zetten hebben we van Sympany een picknicktafel gekregen, gemaakt van gebruikte kleding en plastic. We hebben de tafel tegenover het Duurzaamheidscentrum geplaatst, bij de Stadsboerderij. “Meer dan zeven jaar hebben we een goede relatie met gemeente Assen. Deze picknicktafel is onze blijk van waardering”, vertelt directeur van Sympany, Erica van Doorn.

Het proces

De picknicktafel is gemaakt van kleding die niet meer gedragen kan worden omdat het bijvoorbeeld kapot is. Ook is het plastic van de zakken waar de kleding in zat, in de tafel verwerkt. Erica vertelt: “Kleding en plastic is onder druk en warmte tot korrels geperst en in een mal gegoten. Textiel dat niet meer gedragen of gebruikt kan worden, wordt op deze manier toch gerecycled. Dit heeft de toekomst. Eerder werd deze kleding namelijk verbrand. Opnieuw garens maken van afgedankte kleding om er weer nieuwe kleren van te maken, gebeurt nog te weinig. Daarvoor zijn nog veel technologische ontwikkelingen en investeringen nodig.”

Zelf textiel doneren

Kleding of textiel dat kapot is of dat niet meer gebruikt kan worden, kunt u brengen naar één van de 22 kledingcontainers in Assen. Ongeveer 70% daarvan wordt naar tweedehandswinkels gebracht of gaat naar andere landen. Kleding die iemand nog eens draagt, is het meest duurzaam, want dan komt er geen water en elektriciteit aan te pas. Ongeveer 20% wordt gerecycled, 10% is afval. Sympany heeft in Assen het grootste textielsorteercentrum van Noord Nederland. Per jaar sorteren zij daar ongeveer vier miljoen kilo textiel. Het afval beperken zij tot een minimum beperkt en wordt uiteindelijk verbrand.

Afval hergebruiken

Naast textiel, hergebruiken we in Assen ook afval. We scheiden afval via de verschillende containers en glasbak. Ook storten we afval op het Milieupark. We streven ernaar om ongeveer 75% van al het huishoudelijk afval te hergebruiken en de hoeveelheid restafval te laten dalen naar 100 kilo per persoon per jaar in 2025. Dat bespaart steeds schaarser wordende grondstoffen, vermindert vervuilende productieprocessen en geeft vooral minder kosten voor verbranding van restafval.