Transgender Zichtbaarheidsdag; in gesprek met Aiden

31 maart 2023
Voorpagina

Aiden middendorp

Vandaag, vrijdag 31 maart, is het de Internationale Transgender Zichtbaarheidsdag. Een dag om stil te staan bij de discriminatie en het geweld waar transgenders of transpersonen helaas wereldwijd nog altijd mee te maken hebben. De twintigjarige Aiden Remmington Middendorp is heel blij met deze dag en heeft vanochtend nog de transvlag op de Groningse Martinitoren gehesen. Aiden staat al meer dan drie jaar op de wachtlijst om een medische transitie naar het mannelijk geslacht te ondergaan. Nog niet zo lang geleden is, op voordracht van een genderpsycholoog, zijn (nieuwe) naam Aiden en geslacht aangepast in de geboorteakte. 

Via YouTube

Aiden vertelt: “Van jongs af aan voel ik mij ongemakkelijk met mijn biologisch vrouwelijke lichaam. Ik speelde met auto’s en Lego, niet met barbies. Ik had andere interesses dan meisjes doorgaans hebben en vertoonde ander gedrag. Op de lagere school werd ik daarmee gepest. Tijdens mijn middelbare schooltijd werd dat pestgedrag ook fysiek. Naast uitschelden werd ik aangevallen en tegen een muur gegooid. Online werd ik gepest met foto’s en rare onderschriften. Ik moet een jaar of 12 zijn geweest toen ik op YouTube zag dat het verlangen om man in plaats van vrouw te zijn, ook echt bestond. Toen kon ik het een naam geven en hoefde ik niet te denken dat ik gek was.”

Acceptatie

Vanaf het moment dat Aiden op het Noorderpoortcollege zit in Assen, wordt hij niet meer gepest. Drie jaar geleden kwam hij voor de klas “uit de kast”. Hij vertelde dat hij Aiden genoemd wilde worden. Ook legde hij uit dat hij door medische ingrepen zijn innerlijk wil laten matchen met zijn uiterlijk, door er als man uit te zien. “Dat werd geaccepteerd. Mijn klasgenoten deden daar niet moeilijk over. Mijn ouders hadden het er wel wat lastig mee, vooral in het begin. Door gesprekken met een gender professional is daar grote vooruitgang in gekomen. Mijn moeder dacht altijd dat ik net als haar een stoere vrouw was, omdat wij beiden van motoren en auto’s houden.” 

Wachtlijst

“Vanaf 2017 tot nu heb ik begeleiding van een genderpsycholoog gehad. Dat heeft mij veel geholpen. Ik ben er ook veel opener van geworden. Dat traject, dat ook een voorbereiding op behandelingen in het ziekenhuis is, heb ik nu afgesloten. Ik sta al meer dan drie jaar op de wachtlijst en wacht op en intakegesprek in het ziekenhuis. En toch, ik ben al heel ver. Ik hoop dat we als maatschappij ook verder komen en dat deze dag vooral een dag gaat worden waarop we kunnen vieren dat we allemaal verschillend zijn. En mogen zijn.”

Regenboogstad

In Assen vinden we het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Daarom zijn we Regenboogstad. Een Regenboogstad is een stad in Nederland die LHBTI+ accepteert. Deze term staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender en intersekse. We werken samen met inwoners van Assen en vertegenwoordigers van de lokale (regenboog)organisaties. Deze samenwerking geeft invulling aan het emancipatiebeleid. Meer over de verschillende organisaties waarmee we samenwerken vindt u op deze pagina  Assen Regenboogstad.